Világ 2021. július 31.

Ezért bukta el Liverpool az UNESCO világörökségi helyét

Balázs Világ 2021. július 31.
A város 2004-ben került fel az UNESCO világörökségi listájára, de 2012-ben a helyét már veszélyeztetetté nyilvánították.

Az UNESCO világörökségi bizottsága levette az angliai Liverpoolt a világörökségi helyszínek listájáról „a történelmi viktoriánus dokkok körüli terület visszafordíthatatlan elvesztése miatt”. „A bizottság úgy véli, hogy ezek az építkezések károsítják a helyszín hitelességét és integritását” – jelentette be az UNESCO egy sajtóközleményében.

Liverpool dokkjai 2004-ben kerültek fel az UNESCO világörökségi listájára „kiemelkedő egyetemes értékük” miatt. Ám ahogy a fejlesztők elfoglalták a liverpooli vízpartot, modern kereskedelmi épületekkel árnyékolták be a történelmi dokkokat. 

Liverpool városa azonban 2012-ben azt követően került fel az UNESCO veszélyeztetett világörökségi listájára, hogy a Liverpool Waters koncepció fejlesztésének tervei napvilágot láttak. Az elmúlt évtizedben Liverpool partvidékét modern épületek sokasága kezdte átalakítani, ezek között szerepelnek egy új futballstadion tervei is, amelynek építése több mint 500 millió fontba (kb. 211 milliárd forintba) fog kerülni.

Liverpool történelmi központja és kikötői területe a 18. és 19. századi világkereskedelem növekedésének emlékeként került fel a világörökségi listára. A dokkok technológiai fejlesztéseikről és irányítási technikáikról is híresek voltak, amelyek közül sokat még ma is használnak a világ különböző kikötőiben.

A liverpooli tisztviselők megtámadhatják az UNESCO döntését. Joanne Anderson, a város polgármestere a The Guardiannek elmondta, hogy több mint egy évtizede nem látogattak el az UNESCO képviselői a városba. Steve Rotheram, a liverpooli városrégió polgármestere a lapnak azt mondta, hogy ez „egy olyan döntés, amelyet a világ másik felén hoztak olyan emberek, akik a jelek szerint nem értik az elmúlt években végbement újjászületést.”

Modern épületek a Liverpool-i Albert dokk területén.
Modern épületek a Liverpool-i Albert dokk területén (Forrás: getty Images)

Liverpool a harmadik hely, amelyet levesznek a világörökségi listáról. Az ománi Arab Oryx Menedékhely és a drezdai Elba-völgy szintén elvesztette státuszát a hasonló állagmegőrzési problémák miatt.

(Via)

Keresés az oldalon