A legjobb last minute szilveszteri úti célok világszerte

Startlap Utazás
A szilvesztert mindenhol más és más módon ünneplik - ebből a listából viszont biztosan mindenki megtalálja a neki leginkább tetsző úti célt, ahol méltón búcsúztathatja az óévet és köszöntheti az újat.

Az év utolsó napja a legtöbb esetben egyet jelent a féktelen partikkal, a hajnalig tartó tánccal, másnap pedig sokszor a nem kívánt fejfájással és rosszulléttel. Aztán persze ott vannak még azok a fogadalmak, amiket rendszerint már azelőtt megszegünk, hogy egyáltalán elkezdődne az új esztendő – de legkésőbb január elsején biztosan felülbíráljuk a saját magunknak tett, felelőtlen ígéreteket. A szilvesztert lehet szeretni és nem szeretni, de az biztos, hogy teljesen figyelmen kívül hagyni nehéz lenne. December harmincegyedikét azonban – hasonlóan a legtöbb olyan ünnephez, amit világszerte ismernek és megtartanak – földrészenként, sőt országonként más és más módon ünneplik. Összegyűjtöttük azokat a turista célpontokat, ahol biztosan olyan élményekkel gazdagodhatunk 2022 utolsó és 2023 első napján, amikre egy életen át emlékezni fogunk.

Elsőként köszönteni az új évet – Sydney, Ausztrália

Az ausztrál nagyvárosra különös figyelem irányul az év utolsó napján, hiszen ez az első olyan metropolisz, ahol átlépnek az új évbe. Épp ezért Sydney és a kikötője rendszeresen szerepel a legtöbb szilveszteri összeállításban, ám ennek azért vannak más okai is. A sydney-i tűzijáték évek óta a világ egyik legnagyobbjának számít:

tavaly például hét tonnányi, szemet gyönyörködtető rakétát lőttek fel a kikötőből és az Operaház környékéről.

Tűzijáték Sydney-ben 2021-ben
Fotó: AFP

Ezen felül minden évben színes programok, különböző, a bennszülöttek kultúráját bemutató rendezvények, szórakoztató műsorok és persze véget nem érő partik várják az ide látogatókat. Nem csoda, hogy többeknek nagy álma az, hogy egyszer élőben végignézhessék az eseményt.

A romantika fellegvára – Párizs, Franciaország

A Champs-Élysées karácsonyi fényekben
Fotó: Getty Images

Szajna, tűzijáték, Eiffel-torony, Champs-Élysées, Montmartre, hóesés, és az a bizonyos párizsi hangulat, amihez fogható sehol a világon nincs… Kell ennél több? A franciák idén ráadásul valóban igai ereszd el a hajamat ünnepélyre készülnek, hiszen tavaly, a koronavírus miatt a Champs-Élysées és környéke is le volt zárva, így a szilveszteri mulatság is elmaradt.

A tűzijátékokat idén a sugárút több pontján, a Diadalívnél és természetesen az Eiffel-torony környékén lövik majd a magasba,

miközben a nyüzsgő tömeg „átbulizza” magát a következő évbe. Azok pedig, akik a hamisítatlan romantikus francia hangulatra vágynak, tucatnyi vacsorával egybekötött sétahajózás közül válogathatnak. 

A bulik fővárosa – Berlin, Németország

A Brandenburgi kapu szilveszterkor
Fotó: Getty Images

Az elektronikus zenei szcéna trónjának régi bitorlójaként Berlinnek  biztos helye van a szilveszterre elvágyódók úti tervei között.

A Brandenburgi kapunál idén is legalább egymillió embert várnak,

akiket több mint két kilométer hosszan szórakoztatnak majd sátrakból és színpadokról, és senkinek sem kell Hamupipőkeként rohanni haza amikor éjfélt üt az óra, ugyanis itt garantáltan semmi sem áll le hajnalig. Akik pedig ezt garantálják, azok olyan világsztárok lesznek, mint a Scorpions, az Alphaville vagy DJ Bobo

A luxus kedvelőinek – Ibiza, Spanyolország

Fotó: iStock

A partikultúra és spanyol sziget neve szorosan összefonódott egymással, ugyanakkor nagy tévedésben van az, aki még mindig a kilencvenes évek Ibizáját vizionálja maga előtt: mára ez a hely a fogyasztói igényeknek megfelelően átadta magát a lágy ütemek és a luxus kedvelőinek, sőt, a gyermekescsaládoknak. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az emberekkel tömött zúzós klubok eltűntek, sőt az év utolsó napján népszerűbbek, mint valaha, de most már helyet kapott a visszafogott, nyugodtabb ünneplési kultúra is.

A fagyból a kellemes melegbe – Madeira, Portugália

Meglepő, de az a helyzet, hogy tűzijátékban Madeira az egyik legjobb. Ahogy az óra éjfélt üt, az égbolt megtelik a szikrázó fényekkel, amelyet akár egy hajóról is élvezhetsz, és ha szerencséd van, a hőmérséklet a 20 fokot is elérheti. Elsején pedig (az alkoholt leszámítva) semmi sem állíthat meg abban, hogy elmerülj a vulkáni eredetű sziget lenyűgöző tájaiban, egzotikus növény- és állatvilágban.

Buli a sípályán – Tignes, Franciaország

Ha tél, akkor síelés, és a Francia-Alpokban található  Tignes azért az egyik legjobb helyszín egy szilveszteri vakációra a síparadicsomok közül, mert itt tartják Európa legnagyobb szabadtéri buliját, amelynek robaja kilométerekkel arrébb is jól hallható a hegyekben.  

Viking hagyományok – Edinburgh, Skócia

Fotó: Peter Sandground/Unique Events/Getty Images

A skót főváros egyik leghíresebb attrakciója a három napon át tartó Hogmanay, amely december 30-án indul egy viking stílusú fáklyás menettel. 31-én nagy koncertet tartanak, amit jól időzítve még az éjféli tűzijáték kezdete előtt fejeznek be, hogy senki se maradjon le az Edinburgh-i vár felett robbanó színes rakétákról. Ezután további élőzene jön, és egy igazán különleges helyi szokásban is részt vehetsz: újévi tradíció, hogy jelmezes emberek mártóznak meg az Északi-tenger Firth of Forth névre hallgató hosszú öblének jéghideg vizében.

A nyugalom szigete – Stockholm, Svédország

Fotó: iStock

Stockholmban egy nyugodalmas szórakozási lehetőséget ajánlunk: a Skansen szabadtéri múzeumot, ahonnan az éves rendszeres ünnepi harangozást és versolvasást közvetíti a helyi tévé. Mert van abban valami szép, ahogy takaróba tekerve, a nappaliban töltik az emberek az év utolsó pillanatait, és így ennek egy igazán speciális módon lehetsz a részese. A városban egyébként sokan kimennek az utcákra, hogy onnan lessék meg a tűzijátékot: meleg télikabátban, a lábak alatt ropogó hóban figyelik a horizonton felvillanó fényjátékot.