A világ legjobb biciklis városai: 7+1 hely, ahol jó kerékpározni

Diósi Szilvia
Világszerte egyre több város dolgozik azon, hogy az autóktól a környezetbarátabb közlekedési módok felé terelje a lakosságot. Az egyik ilyen a tömegközlekedés, a másik pedig a biciklizés. Utóbbi nagyon praktikus, mert nemcsak nem károsítja a környezetet, hanem nagyon egyszerűen lehet vele mozogni a zsúfolt utcákon, és az egészségnek is jót tesz a gyakori tekerés.

A biciklizés előnyei miatt jelentős nagyvárosok vezetnek be intézkedéseket, és fejlesztik az infrastruktúrát, hogy minél többen pattanjanak kerékpárra. A legtöbb világvárost azért még mindig inkább a forgalmi dugók határozzák meg, de ennek ellenére felvették a harcot az autós közlekedéssel szemben. Összeszedtük azokat a helyeket, ahová érdemes ellátogatnod, ha érdekel a biciklis kultúra.

Koppenhága, Dánia

Koppenhága a világ egyik leginkább kerékpárosbarát városaként ismert. A helyiek naponta körülbelül 1,44 millió kilométert tesznek meg így, és a lakosság több mint fele biciklivel jár munkába. Mintegy 390 kilométernyi kijelölt kerékpárút található a városban és több száz kilométernyi regionális út is, beleértve a Cycle Super Highway-t, amely összeköti Koppenhágát Albertslund városával. 

Bicikliző nők.
Forrás: Getty Images

Ljubljana, Szlovénia

Ha valahol, akkor a szomszédos országban nagyon kell figyelni arra, hogy nehogy kerékpárútra keveredj gyalogosként. Kelet-Európában nem igazán elterjedt ez a közlekedési mód, de a szlovén főváros mindenképpen példát mutat.

A város tömegközlekedése nem a legjobb, révén, hogy csak buszokkal lehet utazni, ez jó indokot szolgáltat a helyieknek arra, hogy a kétkerekű mellett döntsenek. Valamint Ljubljana viszonylag kicsi és nyugodt más fővárosokhoz képest, ezért a közlekedés is biztonságosabb itt.

BicikeLJ kölcsönző alkalmazással, pedig még turistaként is könnyedén bringára pattanhatsz a városnézéshez.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

JCDecaux Global (@jcdecauxglobal) által megosztott bejegyzés

Helsinki, Finnország

Észak-Európában nagyon szeretnek biciklizni, nem csoda, hiszen nagyon jól kialakították hozzá az infrastruktúrát a finnek is. Helsinki ad otthont a Baana kerékpáros folyosónak, valamint több mint 1200 km kerékpárút szövi át a várost és indul onnan. Gyönyörű túrákat lehet itt tenni, amelyek mind a helyieket és a látogatókat is lenyűgözik.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

𝙀𝙚𝙢𝙚𝙡𝙞 𝙅𝙖𝙣 𝘼𝙪𝙜𝙪𝙨𝙩 𝙋𝙖𝙖𝙨𝙤𝙣𝙚𝙣 (@eemelijan) által megosztott bejegyzés

Tokió, Japán

Tokió a világ egyik legnagyobb városa, és kerékpárosok millióinak ad otthont, akik a bevásárlástól kezdve, a munkába és az iskolába járáson át állandóan használják. A japán fővárosban az összes ingázó közül körülbelül 14 százaléka biciklizik, és rengeteg a kerékpárút, a parkoló és a bérlesi lehetőség. A helyiek részéről a legkedveltebb az ikonikus Mamachari segédmotor.

San Francisco, Egyesült Államok

San Francisco egy amerikai kutatás szerint az ország második legbiciklibarátabb helye. A kutatás 100 helyet vizsgált, a Golden Gate-híd városa pedig a második lett. 2012 és 2014 között 16 százalékkal nőtt a bringával ingázók száma San Franciscóban. A fejlesztések pedig azóta sem álltak le a városban. Kihagyhatatlan a Muir Woods Loop, ami Kalifornia egyik leglenyűgözőbb kerékpárútja.

Chicago, Egyesült Államok

Az előbb említett lista első helyére Chicago került, amiben több mint 400 kilométer kerékpárút található, melynek nagy részét teljesen elválasztották az autósforgalomtól.

Indítottak egy programot is, ami az alacsony jövedelmű lakosokat támogatja, hogy kerékpárt kölcsönözhessenek maguknak a közlekedéshez, amit egyszeri útra is lehet bérelni, de akár egész napra is.

Chicago egyébként viszonylag sík terepen fekszik, ezért viszonylag egyszerű itt tekerni.

Kerékpáros férfi.
Forrás: Getty Images

Amszterdam, Hollandia

Amszterdamban közel 900 000 kerékpár van (több kerékpár, mint ember!), a városi közlekedés több mint 50 százalékát teszi ki a biciklis forgalom, és több mint 400 kilométernyi külön kerékpárúttal is rendelkezik.

Alacsony sebességkorlátozású utcák, extra széles kerékpárutak, védett helyek a kereszteződésekben, valamint nagyszerű kerékpárparkoló is található a holland városban. Míg a helyiek a munkába járástól kezdve a bevásárlásig gyakran használják a kerékpárokat, rengeteg az olyan hely is, ahol a turisták biciklit bérelhetnek. Itt aztán nyugodtan próbálkozhatsz a bringázással, ha ide utazol, mert nagyon figyelnek egymásra a közlekedők. 

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Comox Valley Cycling Coalition (@thecyclecv) által megosztott bejegyzés

+1 Sydney, Ausztrália

Oké, Sydney még talán nem a legkerékpárbarátabb, de a városvezetés nagyon dolgozik azon, hogy minél inkább azzá váljon.

Sydney folyamatosan fejleszti az infrastruktúráját, és évről évre növekszik a biciklisek aránya. Itt nincs hiány kölcsönzési lehetőségekből, és mesés helyszíneken lehet biciklizni, akár a tengerparton, akár városban. 

Sydney biciklivel
Forrás: Getty Images

Forrás: Bicycling.com, The Real World, Time Out