Belföld 2020. március 23.

Bajban vannak az utazási irodák: kormányrendelet módosítását kérik

Fatima Belföld 2020. március 23.
Nemcsak az emberek, hanem a vendéglátás, a turizmus - ezzel együtt az utazási irodák és légitársaságok - is nagy elszenvedői a koronavírus-járványnak. Tekintettel a válságos helyzetre a MUISZ egy korábbi kormányrendelet módosítását szorgalmazza.

A COVID-19 derékba törte a turizmust az egész világon: utazási korlátozások és tiltások, bezárt látványosságok és szórakozóhelyek, lemondott foglalások és törölt járatok tömkelegével találkozunk jelenleg. Bár az utazási irodák nem javasolják a lefoglalt utak lemondását, az emberek elővigyázatosságból a nyári, őszi útjaikat is lemondják, átszervezik. 

Fotó: Getty Images

A MUISZ, azaz a Magyar Utazási Irodák Szövetsége az utazási szerződésről szóló 472/2017-es kormányrendelet módosítását sürgeti annak érdekében, hogy ezekben a nehéz időkben ne kerüljenek végzetes helyzetbe az irodák.

– Az utazási szerződésről szóló szabályozás nem a jelenlegi rendkívüli helyzetre született. Nincs benne minden fél számára megnyugtató megoldás egy olyan mostani szituációra, amelyben egyszerűen ellehetetlenül a szolgáltatás. Jelen esetben pedig a jogszabály a vonatkozó uniós szabályozás miatt leginkább csak az utas érdekeit veszi figyelembe azáltal, hogyha az utas amellett dönt, hogy vissza szeretné kapni a pénzét, akkor az iroda kénytelen visszafizetni azt 14 napon belül, miközben az utas által befizetett összeg nem is nála, hanem a légitársaságnál, a szállodánál, a földi kiszolgáló cégnél, stb. van. Ez tömegesen okozhat az utaztatók körében súlyos likviditási gondokat, amellyel egy teljes ágazat és vele a gazdaság jelentős része is ellehetetlenül – kezdte a Turizmus Online-nak Molnár Judit, a MUISZ elnöke, aki azt is hozzátette, hogy egyes utasok azonnal vissza akarják kapni a pénzüket a koronavírus-pánik miatt, így mások inkább későbbre halasztják az utazást. Egy ilyen helyzetben azonban az összes résztvevő érdekének érvényesülnie kéne és egyfajta együttműködés lenne célravezető.

“A Magyar Turisztikai Ügynökséghez benyújtott javaslatunkkal azt szeretnénk elérni, hogy a jogalkotók úgy módosítsanak a jogszabályon, hogy az előírja: az iroda nem köteles azonnal visszafizetni az utasnak a részvételi díjat, hanem az utas egy évig felhasználhatja a járvány előtt lefoglalt programját” – nyilatkozta a MUISZ elnöke a Turizmus Online-nak.

Keresés az oldalon