Koronavírus: az oroszok kőkemény szigorra kapcsoltak

Startlap Utazás
Nem sokat teketóriáztak, azonnali intézkedéseket rendelt el Putyin: a cél a veszteségek minimalizálása.

 A koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében megkezdte a Kínából hazatérő összes orosz turista repülőtéri kivizsgálását az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) – közölte szerdán az Interfax hírügynökség.

Rendkívüli szigorral járnak el az oroszok

A tüdőgyulladást okozó koronavírus terjedése miatt szájmaszkot viselnek a kínai turisták a moszkvai Vörös téren 2020. január 26-án. (Fotó: MTI/EPA/Makszim Sipenkov)

A kedden beindított szűrés keretében mindenkit kötelezően elkülönítenek, akinél a heveny légúti fertőzés tüneteit észlelik a repülőtéren vagy a visszatérést követő 14 nap alatt.

A Roszpotrebnadzor regionális szerveit diagnosztikai tesztrendszerekkel látták el, és minden határátkelőhelyen kétszeri hődetektoros ellenőrzésnek vetik alá a veszélyeztetett területekről érkezőket.

Heveny légúti fertőzés szimptómáival az elmúlt napok során 139 embert vizsgáltak ki Oroszországban, de koronavírust eddig senkinél sem mutattak ki.

A veszteségek minimalizálása

Az utolsó orosz turistacsoportok a várakozások szerint február 4-én térnek majd vissza Kínából, ahol jelenleg az idegenforgalmi szervezetek becslései mintegy 3500-an tartózkodnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán egy, a koronavírus terjedésének megelőzéséről tartott kormányzati tanácskozáson fő feladatként a veszteségek minimalizálását nevezte meg.

Kifejezte meggyőződését, hogy a kormány, az egészségügyi minisztérium és a Roszpotrebnadzor mindent elkövet annak érdekében, hogy ne alakuljanak ki váratlan helyzetek.

Időben léptek, de a veszély jelen van

Tatjyana Golikova illetékes miniszterelnök-helyettes a tanácskozáson elmondta, hogy Oroszországban már december végén lépéseket tettek a koronavírus  terjedésének megelőzése érdekében, mégis fennáll a veszélye, hogy a kór bejut az országba.

Sajtóértesülések szerint Moszkvában azzal számolnak, hogy az első beteget februárban fogják beazonosítani az ország területén.

Mindenben együttműködnek a kínaiakkal

Az orosz egészségügyi minisztérium szerdán közölte, hogy a Kínától kapott klinikai információk alapján elkészítette és a régiókkal ismertette az új koronavírus gyógyítására vonatkozó ideiglenes módszertani ajánlásait.

Korábbi tájékoztatás szerint az illetékes kínai hatóságok ismertették orosz partnereikkel a vuhani koronavírus  genomját.

Oroszország több régiójában egyébként iskolazárlatot rendeltek el, alapvetően az influenzajárvány kitörésének megakadályozása céljából.