Karácsonyi utazás: hova, mivel és mennyiért? - Tippek és trükkök az ünnepi pihenéshez

Turi Dániel
Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a decemberre, karácsonyra és szilveszterre tervezett utazások. De vajon mire kell figyelnie annak, aki erre az időszakra tervezi az utazását? Most eláruljuk!

Az év vége, a decemberi ünnepi időszak jó esetben a pihenésről és a nyugalomról szól. Karácsonyra és szilveszterre, valamint a két ünnep közti időszakra a legtöbben akár pár napos, akár egész hetes szabadságot vesznek ki, hogy az év utolsó napjait stresszmentesen tölthessék – épp ezért nem csoda, hogy sokan erre az időszakra terveznek belföldi, vagy akár külföldi utazást is. Utánajártunk, hogy mire érdemes odafigyelnie, mit érdemes elkerülnie és mire kell felkészülnie annak, aki az ünnepi időszakban utazni készül!

Természetesen mindannyian arra vágyunk, hogy a karácsonyt és a szilvesztert – és úgy egyáltalán az ünnepi időszakot – békében és nyugalomban töltsük. Ehhez képest jellemzően ilyenkor érezzük a leginkább stresszesnek, kimerültnek, idegesnek magunkat, hiszen ezerféle, különböző dologra kell odafigyelni: vendégeket fogadni, ajándékokat vásárolni, főzni és a legjobb arcunkat mutatni a világ felé. Épp ezért nem meglepő, hogy egyre többen döntenek úgy a karácsony közeledtével, hogy az éves nyaralás helyett ilyenkor – a szerencsésebbek ilyenkor is -,

elutaznak egy pár napra, hogy kiszakadjanak a szürke hétköznapokból, lerázzák magukról a társadalom elvárásait a tökéletes ünnepről és tényleg a pihenésre tudjanak koncentrálni.

Fiatal pár szállodai bejelentkezés során.
Fotó: Getty Images

Tervezés és tudatosság

Érdemes minél előbb elkezdeni az utazás tervezését –ez természetesen az év minden szakában igaz, de a karácsony közeledtével különösen nagy jelentősége van annak, hogy előrelátóan, lehetőleg hetekkel az ünnepek előtt kitaláljuk, hogy hova, kikkel és mennyi időre szeretnénk elutazni. A tavalyi évben például, a szallas.hu számai alapján már november elején látszott, hogy

jóval többen tervezik valamilyen, az otthonuktól távol lévő helyen tölteni az ünnepeket,

mint az azt megelőző évben, 2020-ban. Bár az elmúlt évek számai természetesen nem teljesen függetlenek az utazási szokásainkat is átalakító koronavírustól, az azonban egyértelműen megállapítható, hogy egyre többen terveznek belföldi utazást az ünnepi időszakban és hamar megtelnek a népszerű hotelek. Ez nem is csoda, hiszen ha a szokásostól eltérő módon töltjük az ünnepeket, máshol és más társaságban, mint amit az évek során megszoktunk, akkor egy olyan ünnepben lehet részünk, amit sokáig nem fogunk elfelejteni.  

Fiatal pár öleli egymást egy karácsonyi vásárban
Fotó: Getty Images

Az utazás ráadásul önmagában pedig nem ér véget a tökéletes úti cél és a szállás felkutatásával. Érdemes azt is jó előre átgondolni, hogy mivel utazzunk. A jelenlegi, bizonytalan gazdasági helyzetben ugyanis sokak számára a spórolás életformává vált és erről egy utazás miatt sem kell lemondani. Külföldi utazás esetén rengeteg akciós ajánlatot találhatunk, de egy belföldi, pár napos utazás során is könnyen előfordulhat, hogy a pénztárcánkat figyelembe véve jobban megéri például, ha valamilyen tömegközlekedési eszközt veszünk igénybe a családi autó helyett. Ilyenkor fontos tájékozódni az ünnepi menetrendekről, ilyenkor ugyanis rendszerint máshogy közlekednek a buszok és a vonatok mint ahogy azt évközben megszokhattuk.

Karácsonyi díszkivilágítás az Andrássy úton.
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Akciók és élmények

Ha pedig akciók, akkor az ünnepi időszak igazi aranybánya lehet azoknak, akik szeretik – és ki ne szeretné? – a kedvezményeket és minél több pénzt megtakarítanának az utazásaik során. A karácsonyi időszakban a külföldi utazásokat szervező irodák legnagyobb része alapból valamilyen ünnepi kedvezménnyel ajánlja az utakat – ám azok, akik szeretik maguknak megszervezni az utazás minden részletét, sok esetben akár még többet spórolhatnak. Hiszen

a külföldi és a belföldi szállodák, apartmanok, vendégházak az ünnepi időszakban szinte folyamatosan akciókkal, az év közbeni árakhoz képest jóval olcsóbban ajánlják a szállásaikat.

Természetesen ebben az esetben is fontos, hogy előre tájékozódjunk az akciók feltételeiről, hasonlítsuk össze a különböző árakat és az előre meghatározott keretösszegünket figyelembe véve döntsünk arról, hogy hova utazunk.

Vendégek egy karácsonyi díszekkel díszített hotel várójában
Fotó: Getty Images

Arról nem beszélve, hogy a hideg téli időjárás miatt

a hotelek és más szállások wellness-szolgáltatásai ilyenkor különösen csábítóak lehetnek

– érdemes előre utánanézni, hogy egy-egy szálláson a különböző, efféle szolgáltatások, mint például a szauna, a jacuzzi, a masszás és hasonlók, benne vannak-e az árban és ha nem, mennyit kell értük fizetni. Emellett persze mindenképpen érdemes olyan szálláshelyet foglalni, ami a lehető legteljesebb módon kielégíti az igényeinket, amik közül szerencsére ma már kedvünkre válogathatunk. Közösen szeretnénk főzőcskézni a barátainkkal vagy a szerelmünkkel? Foglaljunk Airbnb-t, az igényeinknek megfelelő konyhával. Azt szeretnénk, ha a gyerekeket is le tudnánk foglalni az ünnepek alatt és szeretnénk elengedni a karácsonyi menü feletti aggódást is? Nézzük körbe a családbarát, játszóházat, gyerekprogramokat kínáló szállodák között. Vagy épp ellenkezőleg: szeretnénk elkerülni a gyerekzsivajt és teljes csendre vágyunk? Válasszunk felnőttbarát szállást.

Látnivalók, programok

Kisgyerekek szüleikkel egy hófödte karácsonyfa mellett
Fotó: Getty Images

Az utazás természetesen nem csak a megfelelő szállás megtalálásáról és arról szól, hogy kicsit csökkentsük az ünnep okozta stresszt – az utazás egyik fontos része, hogy felfedezzük a világot, megismerjük a helyet, ahol időt töltünk. Épp ezért jöhet jól, ha előre tájékozódunk arról, hogy a városban és a környékén, ahová utazunk, milyen nevezetességek, látványosságok találhatók, amiket mindenképp szeretnénk megnézni. Már csak azért is hasznos, ha előre utánajárunk a nyitvatartási időknek, a jegyáraknak és az összes részletnek, mert az ünnepi időszak miatt ezek jellemzően megváltoznak. Persze nem érdemes mindent belesűríteni egy pár napos, főleg pihenésre szánt utazásba, de a helyi programok ismeretében könnyebb megtervezni az utazást. Előre kiszámolhatjuk, megbeszélhetjük, hogy mennyi időt és pénzt szeretnénk költeni mondjuk egy múzeum meglátogatására vagy egy borkóstolóval egybekötött pincetúrára. Ezek az előkészületek persze időt és energiát igényelnek és nem lehet elég korán elkezdeni őket. Mégis,

ha megtesszük ezeket, akkor egészen biztosan nem ér majd bennünket meglepetés és tényleg a lehető legnyugodtabb és legpihentetőbb ünnepi időszakkal zárhatjuk az évet.