Világ 2020. május 31.

Július elején indulhatnak a közvetlen charterjáratok a tengerparti üdülőhelyekre

Startlap Utazás Világ 2020. május 31.
A világjárvány miatt bevezetett korlátozások jelentősen érintették a külföldi utazásokat, a teljes turisztikai szektor, ezen belül az utazási irodák helyzetét.

Utalványra válthatóak a járványhelyzet miatt nem teljesített szolgáltatások

A járvány miatt tavasz óta az utazási szolgáltatók, a légitársaságok, a hajótársaságok gyakorlatilag leálltak, az utazások teljesítése lehetetlenné vált.

A május 27-én megjelent kormányrendelet kimondja: az utazási irodák kiadhatnak 2021. augusztus 31-ig felhasználható utalványt a járványhelyzet miatt nem teljesített utazások, illetve leelőlegezett, vagy teljes egészében befizetett utazási csomagok, utazási szolgáltatások ellenértékéről.

A Hollandiához tartozó Karib-tengeren található Sint Maarten szigetén száll le egy gép a strand felett.
Megkezdi a leszállást egy repülőgép Sint Maarten szigetén. (Fotó: Getty Images).

Az utazási irodák az egészségügyi és adminisztratív szabályokat figyelembe véve, július elején tervezik elindítani a közvetlen charterjáratokat a mediterrán tengerparti üdülőhelyekre.

A lemondással kapcsolatban minden maradt a régiben

Nem változott az utas által kezdeményezett lemondás szabálya. Ilyen esetben továbbra is csak akkor köteles teljes mértékben visszafizetni a befizetett előleget az utazásszervező, ha az adott országot a Külügyminisztérium az utazásra nem javasolt kategóriába sorolja.

Útlevélbe helyezett repülőjegy (Fotó: Getty Images).

Minden egyéb esetben az utazásszervező saját általános szerződési feltételei irányadóak. Az utazásszervezők ilyen esetben is felajánlhatnak utazási utalványt az utasoknak.

A kormányrendeletben meghatározott esetekben és az ott részletezett formában kiállított utazási utalványokra az utazásszervező vagyoni biztosítéka fedezetet nyújt.

 

Kiadó: Magyar Utazási Irodák Szövetsége

Keresés az oldalon