Világ 2021. január 07.

Hatalmas jégtömb szakadt le egy kamcsatkai vízesésről, egy turista meghalt

Startlap Utazás Világ 2021. január 07.
Hárman megsérültek, köztük egy gyerek, akinek állapota súlyos. A sérülteket helikopterrel a körzeti kórházba szállították.

Hatalmas jégtömb szakadt le egy vízesésről az oroszországi Kamcsatkán, egy ember meghalt, hárman megsérültek, köztük egy gyerek – közölte csütörtökön a helyi katasztrófavédelem.

Az eset a távol-keleti félsziget hegyvidékén, a Viljucsinszk-vízesésénél történt, amely népszerű turisztikai látványosság. A vízesés 39 kilométerre délnyugatra fekszik Petropavlovszk-Kamcsatszkij településtől. A 2173 méter magas Viljucsinszkij vulkán lejtőin több gleccser van, amelyek patakokat táplálnak. A szóban forgó vízesés a vulkán északnyugati lejtőinél csordogáló patakokból alakult ki, a víz a vulkán lábánál negyven méteres magasságból zuhan egy hómezőre.

Ezt a rendkívüli természeti látványosságot kereste fel csütörtökön egy turistacsoport idegenvezető kíséretében, amikor leszakadt a megfagyott vízesés egy nagy darabja. Egy ember meghalt, hárman megsérültek, köztük egy gyerek, akinek állapota súlyos. A sérülteket helikopterrel a körzeti kórházba szállították.

A katasztrófavédelem helyszínre érkezett emberei átvizsgálják a leomlott jégtömb törmelékét, hogy megbizonyosodjanak arról, nincs több áldozata a jégomlásnak.

Jaroszlav Muravjov, a helyi vulkanológiai és szeizmológiai intézet vezető munkatársa azt mondta, hogy ez a hely az egyik legveszélyesebb Kamcsatkán a lavinaomlások szempontjából. Úgy vélekedett, hogy egy lavina hozhatta mozgásba a jégtömeget, ami végül a megfagyott vízesés “jégnyelvének” leszakadását okozta.

(MTI)

Keresés az oldalon