Japán jelentősen enyhít a határellenőrzésen

Startlap Utazás
Japán a határellenőrzés enyhítésével igyekszik fellendíteni a turizmust azt követően, hogy kedden feloldotta az engedélyezett napi beutazások felső határát és az egyéni, előre nem egyeztetett utazások tilalmát.

Az 50 ezer fős beutazási korlát és a turistákat szervezett utazásra kötelező rendelkezés megszüntetése mellett Japán többé nem követeli meg a látogatóktól a vízum megszerzését, ha olyan ország állampolgárai, amellyel Japánnak a járvány kitörése előtt mentességi megállapodása volt.

A tokiói kormány ezzel párhuzamosan belföldi utazási kedvezményprogramot indított, amely személyenként és éjszakánként akár 11 ezer jen (33 ezer forint) pénzügyi támogatást nyújt állampolgárainak, összesen hét éjszakára.

Túl szigorúak voltak

Japán határellenőrzési eljárásait az idegenforgalom, a szórakoztatóipar és más iparágak belföldön és külföldön egyaránt bírálták, mert túl szigorúak és hosszadalmasak voltak. Kisida Fumio miniszterelnök azonban ígéretet tett arra, hogy a beutazási szabályokat összhangba hozza a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport (G7) többi országával.

Daisuke Urakami / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Az eljárások mostantól egyszerűbbek, eltörölték a koronavírus-járvány szempontjából az országok és régiók kockázati besorolását. Lehetővé teszik egyben, hogy a beutazók elkerüljék a COVID-tesztet és az elkülönítést a belépéskor, amennyiben igazolják, hogy három oltáson átestek, vagy az indulástól számított 72 órán belül negatív teszteredményt kaptak.

Elillant a rekord

A globális koronavírus-járvány 2019-es kitörése előtt rekordszámú, 31,9 millió turista látogatott Japánba, havonta több mint 2 millió. A japán turisztikai szervezet adatai szerint augusztusban a becsült havi szám mindössze 170 ezer volt.

Japán az óvatos nyitás jegyében lassan enyhítette a korlátozásokat. Júniusban még csupán napi húszezren érkezhettek az országba külföldről, majd szeptembertől már ötvenezren. Most ezt is feloldották.

(MTI)