Jamaica megkönnyíti a beoltott turisták utazását

Fatima
Jamaica elkezdett enyhíteni az utazási szabályain azáltal, hogy megszüntette a karantént a beoltott látogatók számára, akik a „rugalmas folyosó” zónáin kívül tartózkodnak.

Jamaica az első karibi desztinációk közt várta vissza tavaly a turistákat, ám ezt úgy tette, hogy bizonyos területekre korlátozta őket. Az idegenforgalmi testület „resilient corridor” zónákat vezetett be, amik lényegében alacsony kockázatú COVID-zónák, Negriltől Port Antonióig és Negriltől Jamaica déli részéig húzódnak. A turisták karantén nélkül is ellátogathattak ezekre a területekre, ám akik a zónákon kívül tartózkodtak, azokra karantén várt – 14 napos az oltatlanokra, 8 nap az oltottakra – írja a Lonely Planet

Illusztráció: Getty Images

November 18-tól azonban megváltoztak a szabályok: a karibi szigeten megszűnik a karanténkövetelmény a folyosón kívül tartózkodó, teljesen beoltott látogatók számára – feltéve, hogy a jamaicai utazást követő három napon belül készített tesztjük negatív eredményt mutat – jelentette be szerdán Andrew Holness miniszterelnök. A protokoll változása azt jelenti, hogy bárki, aki beoltott, beutazhatja Jamaica egész területét, feltéve, hogy elvégzi az előírt tesztet. Az oltatlan látogatók 14 napig a karanténba kerülnek, függetlenül a vizsgálati eredménytől, ha a folyosón kívül tartózkodnak.

Felkészültek a turistákra, de…

Jamaicán a legtöbb vállalkozás nyitva tart, a szállodák és üdülőhelyek pedig teljes kapacitással működnek. A járvány azonban továbbra is tombol, különösen a fővárosban, Kingstonban. December 9-ig országos kijárási tilalom van érvényben 21:00 és 5:00 óra között. Ezen kívül a szórakozóhelyek is zárva tartanak – tilosak a strandpartik, a fesztiválok és a koncertek, az éttermek és bárok pedig 50%-os kapacitással működnek, az Egyesült Királyság Külügyminisztériumának legfrissebb iránymutatásai szerint. A jamaicai belépési szabályok a 12 évesnél idősebbekre vonatkoznak, egyébként minden utazónak ki kell töltenie egy utazási dokumentumot, mielőtt Jamaicába indulna.