Világ 2020. január 03.

Itt megéri vacogni: irány a Skót-felföld!

Balázs Világ 2020. január 03.
A Cairngorm hegység egy nemzeti park része Észak-Skóciában, ahol nyáron és télen is klassz túrákat lehet tenni. A melegebb hónapokban is elkél a vastag pulóver és a kabát, télen viszont a hágóvasra, kötelekre, jégcsákányra is szükség lehet. Meg persze jó állóképességre, és némi téli túrás tapasztalatra. Például, hogy miképp ássunk bivakot a hóba vagy hogy tájékozódjunk szélsőséges körülmények között.

Akik nem utaznak túl sűrűn Skóciába, annak is az északibb részére, azoknak talán egyszerűbb, ha úgy jellemezzük e tájat, mintha a – magyarok körében rendkívül népszerű – Magas-Tátrában lennének.

Legalábbis ami a környezetet illeti. A Csehország és Lengyelország határán terpeszkedő hegység csúcsai ugyan jóval magasabbak, a felső része azonban kietlen, töredezett sziklákkal, tengerszemekkel tarkított, akárcsak a Skót-felföldön található Cairngorm hegység, amely szintén ideális terep a hátizsákos túrázók számára.

Megfagyni a látványért

Az ideális itt inkább amolyan brit humorbombaként értelmezhető, a Cairngormba indulóknak ugyanis leginkább tundrabugyi és vastag zokni dukál, már ha nem jégcsappá fagyva akarnak sétálgatni a felföldön. Nyáron esővel, köddel, télen pedig hóviharokkal kell megküzdeni az ide érkezőknek, ám a tiszta időben elénk táruló látvány sok szenvedésért kárpótol.

Cairngorm, Skócia
Cairngorm, Skócia (Forrás: iStock)

Egyedül semmiképp sem érdemes útra kelni, ugyanis a természet alaposan meg tudja viccelni az embert.

Párban, túravezetővel vagy csoportban célszerű nekivágni, sőt az sem árt, ha az ember a túra előtt hasonló terepen edz, akár irányított hegyi tréningeken vesz részt.

A Cairngormban ugyanis kerülhet olyan helyzetbe, hogy gyorsan kell bivakot ásni a hóba, vagy épp a kötélzetet kell tudni megfelelően kezelni, és persze tájékozódni szélsőséges körülmények közepette is.

A felszerelések közül a hágóvassal és a jégcsákánnyal is meg kell időben ismerkedni. Egy szó, mint száz, ez nem egy kiadós séta a Budai-hegyekben.

 

 

View this post on Instagram

#bluebird #beautiful #bonnie #blueskiesandsunshine

A post shared by Cairngorm Mountain (@cairngormmountain) on

 

 

Túrázni és síelni is lehet

Megfelelő edzettségi állapotban és felszereléssel fantasztikus hangulatú túrákat lehet tenni a Cairngormban, mely egy nemzeti parkban fekszik.

Legalacsonyabb csúcsa az 1245 méter magas Cairn Gorm, a legmagasabb pedig a Ben Macdhui (1309 m). Utóbbi tetején széttöredezett szikladarabokról tekinthetünk le az alattunk kacskaringózó völgyre és a közepén tekergő kis patakra.

A Cairn Gorm túrázók és síelők körében is igen népszerű: piros és fekete pályák közül választhatunk télen, nyáron pedig akár egy siklóba szállva is megközelíthetjük a csúcsot.

Hogyan jutunk oda?

Repülőjáratok indulnak olcsón Edinburghbe, onnan pedig busszal, vonattal vagy autóval közelíthetjük meg. 

 

(Via)

Keresés az oldalon