Világ 2021. március 28.

Horvátország májusban megkezdené a turisztikai dolgozók beoltását

Startlap Utazás Világ 2021. március 28.
A turisztikai szakemberek abban bíznak, hogy pünkösd után beindulhat az előszezon. Az ország könnyített a határátlépési feltételeken is.

Először a pincéreket, szakácsokat és recepciósokat oltják be, összesen 70 ezer embert egy hónap alatt. Az oltópontokat azokban a szállodákban alakítják ki, amelyeket már az influenza elleni oltások beadásánál is bevontak – mondta a tárcavezető.

A horvátok nagyon bíznak a szezonban

A kormány a héten döntött úgy, hogy a turisztikai dolgozók is bekerülnek az elsőbbséggel oltandók csoportjába. Horvátországban a turizmusból származó bevételek a hazai össztermék (GDP) közel 20 százalékát teszik ki.

Baska Voda páratlan strandja az Adrián, Horvátországban (Fotó: Getty Images).

Turisztikai szakemberek abban bíznak, hogy pünkösd után beindulhat az előszezon, amelyet egy erős július és augusztus követhet, és talán a tavalyinál valamivel jobb utószezon.

Oltási bizonyítvány mindenek felett

Horvátország április 1-jétől könnyít a határátlépési feltételeken is, és felmenti a karanténkötelezettség alól azokat, akik rendelkeznek oltási bizonyítvánnyal vagy voltak már fertőzöttek. Annak lehetőségét is fontolgatják, hogy az Európai Unióban forgalmazott antigén gyorstesztek eredményét is elfogadják.

A határt eddig – néhány kivétellel – csak negatív PCR-teszttel lehetett átlépni. A napi adatokat mutató horvát e-Visitor rendszer alapján jelenleg 15 ezer turistát tartanak számon az országban, ebből nyolcezer külföldi állampolgár.

(MTI)

Keresés az oldalon