Figyelmeztető SMS-t kaphat az, aki Horvátországban nyaral

Központi vészjelzőrendszert hoztak létre Horvátországban az elmúlt években megszaporodott természeti katasztrófák miatt. Ha baj van, mindenkit SMS-ben értesítenek.

Hirtelen lezúduló nagy csapadék, tűzesetek, földrengések és számos más természeti katasztrófák sújtották Horvátországhot. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján úgy döntöttek, figyelmeztető SMS-t küldenek, ha baj van – írj a a Világgazdaság.

Egy nő ül Horvátországban a tengerparton, kezében egy telefonnal
Fotó: Getty Images

Mikor érkezhet az SMS?

A hatóságok csak akkor küldenek vészjelző üzeneteket, ha földrengés, tűzvész, árvíz vagy esetleg viharveszély van a térségükben. Abban bíznak, hogy ezáltal csökkenteni tudják a halálesetek számát. Mindemellett ha szükséges, továbbra is működni fognak a hagyományos szirénák is.

A vészjelzések minden telefonra megérkeznek majd, szolgáltatótól függetlenül. Sőt, a készülékek akkor is meg fognak szólalni, ha azok le vannak némítva. Minden hatósági SMS-t legalább három nyelven, horvátul, angolul és németül küldenek ki.

Mellette az országban tartózkodó turisták saját nyelvükön, tehát a magyar turisták magyar nyelven is megkapják a szöveges üzenetet.

A figyelmeztetést azok kapják meg, akik a horvátországi adótornyok közelében annak, azaz nem kell külön regisztrálni a telefonszámokat. A fejlesztés 7 millió euróba, azaz nagyjából 2,6 milliárd forintba került.