Horvátország 35 ezer munkavállalót keres a nyárra

Nagy munkaerőhiánnyal küzd Horvátország is, ezért a közeli országokból próbálnak munkaerőt toborozni még a nyári turistaszezon előtt.

Csaknem 35 ezer munkavállaló hiányzik Horvátországból, ezért a közeli országokból próbálnak a turizmus különféle területeire dolgozókat toborozni – írja a Turizmus Online az EURACTIV.com cikke alapján.

Pincér viszi el egy horvátországi vendéglőből az iralokat
Fotó: Simon Dawson/Getty Images

Horvátország a nyári szezonra készülve magasabb fizetéseket és egyéb kedvezményeket kínál, hogy feltöltse a betöltetlen állásokat. A dolgozóknak minden eddiginél vonzóbb juttatást kell biztosítani, mivel a nyugat-európai országok is külföldről próbálnak munkaerőt magukhoz csábítani. A Novi List szerint Németországba 50 ezer, míg Ausztriába 40 ezer munkavállalót keresnek a főszezonra.

A legtöbb munkavállaló eddig a szomszédos országokból, azaz Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából és Macedóniából érkezett, de olyan is előfordult, hogy valaki Nepálból, Indiából vagy a Fülöp-szigetekről ment Horvátországba.

Extra juttatásokkal szállnak versenybe

A nyugat-európai országokkal folytatott versenyben egyes szállodatulajdonosok új juttatások is bevezettek. Ilyen például a születésnap alkalmából járó fizetett szabadság és a különféle bónuszok. De olyan is akad, aki ingyenes étkezést és szállást kínál annak, aki betölt egy üres pozíciót.

Horvátországba a szakácsoktól kezdve a pincéreken át a szobalányokig, ezermesterekig, a wellness-szakértőkig bezárva szinte minden területre próbálnak munkavállalókat toborozni.

A felmérések szerint az elmúlt két évben 27,5%-kal nőtt a horvátországi turizmusban az átlagkereset.