Inkább Horvátország, mint a Balaton? Kevesebben nyaralnak itthon idén

Diósi Szilvia
Kevesebbet és olcsóbb szállásokon nyaralunk idén belföldön, ám a külföldre tervezett utak száma növekszik a magyarok körében. Ugyanakkor az utazási kedvet visszafoghatja az infláció, az euró árfolyam, és a benzinár drasztikus emelkedése is.

Az idei pünkösdi hosszú hétvége alkalmával 2019-hez képest 15 százalékkal nőtt a foglalások száma. Fejenként egy éjszakáért átlagosan 38 százalékkal fizettek többet a vendégek, mint 2019-ben – írja a Szallas.hu a közleményében.

Utazni készülő pár.
Forrás: Getty Images

A belföldi nyaralások hossza csökken, országos viszonylatban 2021-ben átlagosan 3,5 éjszakát foglaltak a vendégek, ezzel szemben idén nyáron 3,2 éj az átlagos tartózkodási idő. A Balatononis csökkent az ott töltött éjszakák száma, idén a 2020-ban és 2021-ben átlagos 3,84 éjszakáról 3,55-re.

Bár az idei évre még csak az előfoglalási adatokat látjuk, ezt az irányt már az utolsó pillanatos foglalások sem fogják valószínűleg megváltoztatni. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a hosszabb üdüléseket már az első negyedévben lefoglalták

– mondta Szigetvári József, a Szallas Group vezérigazgatója.

Hozzátette azt is, hogy a last minute kereslet aránya jelentősen csökken az előző két évhez képest a koronavírus-járvány miatt, akkor ugyanis a bizonytalanság és a korlátozások miatt az utolsó pillanatokig kivártak a vendégek.

Bár az átlagos kosárérték számokban mérve évről évre nő, a növekedés üteme 2021-ről 2022-re csupán 0,36 százalék.

Ez magyarázható azzal, hogy csökkent a vendégéjszakaszám is, és feltételezzük, hogy a háztartások egy részénél kevesebb jövedelem áll rendelkezésre az infláció miatt, illetve idén nő a pandémia éveihez képest az utazóközönség azon szegmense, aki megosztja üdüléseit belföldi és külföldi úti célok között

– tette hozzá a vezérigazgató. A hazai turizmus bővülését akadályozhatja a külföldi kiáramlás is.

A Szallas.hu szakértői szerint 2019-hez képest megduplázódnak a horvátországi foglalások.

Ugyanakkor az utazási kedvet szegheti még az euróárfolyam, a benzinár drasztikus emelkedése és az extraprofit-adók fogyasztókra terhelt mértéke is. Ez viszont nem csupán a külföldi, de a belföldi nyaralásokat is meghiúsíthatja.

A nyaralók jelentős részéről elmondható, hogy nem a szállodákat, hanem a magánszállásokat választja idén, amiket olcsóbban is megkapnak. A Szallas.hu idei nyári előfoglalásainak háromnegyede – mind országos, mind balatoni viszonylatban – nem-hotel típusú szálláshelyre szól.

Top 10 belföldi úti cél 2022 nyarán (foglalási darabszám alapján):

 1. Siófok
 2.  Hajdúszoboszló
 3.  Eger
 4.  Balatonfüred
 5.  Budapest
 6.  Gyula
 7.  Hévíz
 8. Szeged
 9. Zalakaros
 10.  Pécs

A foglalások eloszlása a top régiók között 2022 nyarán:

 1. Balaton: 31,3%
 2. Észak-Magyarország: 15,3%
 3. Nyugat-Dunántúl: 10,9%
 4. Dél-Alföld: 10%
 5. Észak-Alföld: 9,3%
 6. Dél-Dunántúl: 7,52%
 7. Budapest és vonzáskörzete: 6,9%
 8. Közép-Dunántúl: 6%
 9. Tisza-tó: 2,5%