Belföld 2020. október 28.

A határról már egyből karanténba küldenek itthon

Startlap Utazás Belföld 2020. október 28.
Életbe léptek az új karanténszabályok Magyarországon. Meghatározott országokból történő beutazás esetén a határról egyből a karanténlakásba küld a rendőr.

Mint arról beszámoltunk, az Országgyűlés hétfőn több ponton módosította a koronavírus-járvány miatt elrendelhető karanténfajtákkal kapcsolatos szabályokat. A kedden megjelent Magyar Közlöny pedig tartalmazza a törvénymódosítást, miszerint mostantól nincs egyedi közigazgatási hatósági eljárás az országba történő belépéskor. Tehát a határellenőrzést végző rendőr automatikusan karanténba küldi a belépőket – írja az mfor.hu.

Pontosan idézve a Magyar Közlönyt: 
(1) Ha a járványügyi készültség alatt kormányrendelet meghatározott országokból történő beutazás esetére hatósági házi karanténkötelezettséget ír elő, – a (2) és (3) bekezdés szerinti tájékoztatás megtörténte esetén – a hatósági házi karantén elrendelésével kapcsolatban egyedi közigazgatási hatósági eljárás lefolytatásának nincs helye.
(2) Az (1) bekezdés szerinti esetben a határellenőrzést végző rendőri szerv a karanténkötelezett személyt tájékoztatja, hogy a Magyarország területére történő belépést követően kormányrendeletben meghatározott ideig köteles az általa meghatározott lakásban, ahhoz tartozó bekerített helyen vagy egyéb egészségügyi intézménynek nem
minősülő helyen (a továbbiakban együtt: karanténlakás) tartózkodni.
(3) A karanténkötelezett tájékoztatja a határellenőrzést végző rendőri szervet annak a karanténlakásnak a pontos címéről, ahol a hatósági házi karantén idején tartózkodni fog.

A karanténkötelezettnek el kell árulnia a rendőrnek a karanténlakás címét, és közvetlenül oda kell utaznia – az utat legfeljebb egészségügyi, műszaki, vagy – tömegközlekedési eszközzel történő utazás esetén – menetrendi okból szakíthatja meg. Ha hazaért, a rendőrtől kapott matricát fel kell ragasztania ajtajára.

A lap szerint újdonság még, hogy kötelező lesz használni a karanténszoftvert, azaz telepíteni azt az alkalmazást, amivel a rendőrség nyomon követheti, hogy elhagyta-e a kijelölt lakást a karanténkötelezett.

Tájékoztató a magyar állampolgárok Magyarországra történő hazatérésének rendkívüli szabályairól a COVID-19 járvány miatt itt.

Keresés az oldalon