Világ 2019. október 23.

Hamarosan ellenőrzés nélkül utazhatunk Horvátországba

Startlap Utazás Világ 2019. október 23.
Zágráb teljesítette a schengeni csatlakozás feltételeit.

Horvátország már teljesítette minden feltételét annak, hogy csatlakozzon a belső határellenőrzés nélküli szabad mozgást lehetővé tévő schengeni övezethez – írta friss értékelésében az Európai Bizottság.

A kedden közzétett jelentésben kiemelték, hogy Zágráb minden előírásnak eleget tett, készen áll a schengeni szabályok teljes körű alkalmazására, azonban addig is fenn kell tartania a jelenlegi állapotot, meg kell felelnie a közös normáknak, különösen a külső határok kezelése terén.

Horvátország az egyik legkedveltebb úti célnak számít a magyarok körében. A schengeni övezethez való csatlakozása a gyakorlatban azt jelentené, hogy a magyar-horvát határon megállás nélkül kelhetünk át a jövőben.

 

“Dicséretre méltóak Horvátország erőfeszítései. Bízom abban, hogy a tagállamok hamarosan megteszik a helyes lépéseket annak érdekében, hogy az ország teljes jogú tagjává válhasson a zónának” – közölte Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.

iStock

A bizottság már korábban megerősítette, hogy az ország teljesítette az előírásokat az adatvédelem, a rendőri és igazságügyi együttműködés, a közös vízumpolitika, illetve a schengeni információs rendszer területén, most arról számolt be, hogy a külső határok kezelése is összhangba került a vonatkozó szabályokkal, az ország pedig továbbra is tiszteletben tartja az igazságszolgáltatási és alapjogi normákat.

A schengeni övezet jelenleg huszonhat országból áll: huszonkét EU-tagból, illetve Izlandból, Lichtensteinből, Norvégiából és Svájcból.

A csatlakozás jóváhagyásához az EU-tagállamok egyhangú döntésére van szükség.

Horvátország 2013 óta tagja az Európai Uniónak.

 

(MTI)

Keresés az oldalon