A Dunántúl kincsesbányája - Győr látnivalói egy helyen

A római korban is létezett, az évszázadok során pedig csak folyamatosan fejlődött, így nem csoda, hogy Győr mára egy igazi kincsesbánya lett. Lássuk, mit érdemes mindenképp megtekinteni a városban!

A Nyugat-Dunántúl egyik központja, a folyók városa, Magyarország hatodik legnagyobb települése: az évszázadok alatt Győr olyan kulturális örökséget halmozott fel magának, amit egyszer az életben mindenképpen látni kell – és könnyen lehet, hogy egy hétvége nem is elég felfedezni mindazt, amit a város és környéke rejteget.

Arrabona, végvár, iparváros

A Győri Kármelhegyi Boldogasszony templom
Fotó: Getty Images

Az ókorban, a Római Birodalom területén Arrabona városa feküdt a mai Győr helyén, ami a folyómenti fekvése miatt stratégiailag mindig is fontos területnek számított. 1009-ben, miután megépült itt a székesegyház, a Győri egyházmegye központja lett.  A városban 1566-ban sajnálatos módon óriási tűzvész pusztított, ami a váron kívül szinte mindent meg is semmisített –

az újjáépítés során alakították ki azt a derékszögű utcahálózatot, ami ma is látható a belvárosban.

Később, a törökök elleni harcokban végvárként szolgált, később pedig még Napóleon is megfordult a városban és már ő is a terület központjává szerette volna tenni. Végül, a történelem máshogy alakította a dolgokat, a város megmaradt Magyarország egyik leginkább virágzó és leggyorsabban fejlődő településének. Olyannyira, hogy a két világháború közötti időszakban Budapest után Győr volt a második legnagyobb iparral rendelkező városa Magyarországnak és a mai napig a Dunántúl legjelentősebb ipari városának számít. Győr és a környéke azonban ennél sokkal több:

évszázados kulturális és történelmi lenyomat, családbarát pihenőhelyek és megszámlálhatatlan mennyiségű látnivalók otthona.

A velünk élő történelem

Ahogy már említettük, Győr története több mint ezer évre tekint vissza, így nem csoda, hogy a város épületeiből, a falakból, a szűk utcákból egytől-egyig visszaköszön a történelem. Mint minden más esetben, itt is érdemes a belvárosból indulnunk, ha szeretnénk felfedezni a települést. A város főtere, a Széchenyi tér a kezdetektől fogva Győr központjának számított:

itt áll a Buda felszabadulására emelet Mária-oszlop, valamint a Szent Ignác-templom is és a tizennyolcadik században épült Esterházy-palota is.

 

Az utóbbi épület a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum székhelye is egyben, ahol folyamatosan állandó és különböző időszakos kiállításokkal is várják a látogatókat. A kanyargós, kis utcák között találjuk még a Győr legnagyobb szabadulós játékának helyet adó, úgynevezett Szabadulós Pincét is, ahol

a szórakoztató programok mellett egyedülálló módon még mozgásszervi és vak érzékenyítő foglalkozásokat is tartanak.

A téren természetesen tucatnyi étterem és kávézó is várja a látogatókat, akik innen kiindulva gyalog is felfedezhetik a város nevezetességeit.

A történelmi belváros egy apró, szűk utcája
A történelmi belváros egy apró, szűk utcája

A Dunántúl kincsesbányája – Győr látnivalói egy helyen

A történelmi belváros egy apró, szűk utcája
A Széchenyi tér, középen a Mária-oszloppal
A győri bazilika esti fényben
A 19. században épült győri zsinagóga
Szűk, kis utca Győr belvárosában
A győri Városháza
Fotó megosztása:

Nem messze a Széchenyi tértől található például a győri székesegyház, hivatalos nevén a győri  Mennyekbe Fölvett Boldogságos Szűz Mária székesegyház, amit a tizenegyedik században kezdtek el építeni – egy kis része az épületnek fenn is maradt ebből a korból.

Itt látható még a Könnyező Szűz Mária-kegykép is, amit a tizenhetedik században Írországból hoztak az országba,

valamint itt nyugszik Apor Vilmos, egykori püspök is, akinek a síremléke is a székesegyház falai között található. A Radó-sziget túloldalán található a város másik, nagy egyházi épülete a győri neológ zsinagóga. Az épület a tizenkilencedik század végén épült, de nemrég, 2006-ban újra felújították. A zsinagóga évközben látogatható, de itt található az id. Vasilescu János magángyűjteményéből készült kiállítás is, valamint hangversenyeknek is gyakran ad otthont az épület.

Romantikus séták kettesben, felfedezések a családdal 

A már említett Radó-sziget a Rábán található és három városrész, a Belváros, a Sziget és az Újváros között helyezkedik el, így nem csoda, hogy sokak számára ez az egyik legkedvesebb látnivaló Győrben. A sziget télen is és nyáron is olyan akár egy filmes helyszín,

a platánok és gesztenyefák minden évszakban romantikus hangulatot árasztanak és lassú andalgásra hívnak.

Arról nem is beszélve, hogy itt található az ország legrégebben épült csónakháza is, amit a tizenkilencedik században építettek. Azoknak sem kell csalódniuk, akik az aktívabb kikapcsolódást keresik, hiszen a Radó-sziget a nyár során több koncertnek és családi programnak is helyet ad.

A Radó-sziget télen
A Radó-sziget télen

A Dunántúl kincsesbányája – Győr látnivalói egy helyen

A Radó-sziget télen
A Radó-sziget ősszel
Egy afrikai elefánt a Xantus János Állatkertben
Fotó megosztása:

Győr másik nagy büszkesége a Xantus János Állatkert, aminek a felfedezése önmagában beletelik egy napba. Az állatkertben összesen száznegyven faj hétszáz egyede várja a látogatókat az év folyamán. Van itt

Dél-Amerika-ház, megismerkedhetünk Afrika és Ázsia élővilágával, van lehetőség örökbe is fogadni

és természetesen a családokra gondolva baba-mama szoba is várja a látogatókat. Előzetes bejelentkezés során lehetőség van csoportos vezetésre is. Azoknak, akik pedig a tudomány iránt érdeklődnek a Mobilis Interaktív Élményközpontlehet jó választás, ahol

a gyerekek játékos, vicces kísérletek és előadások során ismerkedhetnek meg a természettudományos világ csodáival.

 

Győr -madártávlatból

A város gazdag történelmi örökségét és az azt körbeölelő elképesztő természeti adottságait szerencsére a magasból is megtekinthetjük, Győrben és a közelében ugyanis több kilátó is található, amik egészen más perspektívába helyezik a települést. Itt van rögtön a közel negyven méter magas Püspökvár kilátó, amit még az 1700-as években építettek. A 206 lépcső megtétele után

beláthatóvá válik a belváros, az ott található épületek, a Káptalandomb, de még a középkori vár alapjait is látni lehet a tetejéről.

A 2018-ban épített Lila-hegyi kilátó
A 2018-ban épített Lila-hegyi kilátó

A Dunántúl kincsesbányája – Győr látnivalói egy helyen

A 2018-ban épített Lila-hegyi kilátó
A Püspökvár toronykilátó Győrben
A toronykilátó a távolból
Fotó megosztása:

A várostól kicsit távolabb, Győr szélén, Győrújbarát és Nyúl település határában található a háromszáztizenhárom méter magas Lila-hegyen épült kilátó. Az eredetileg geodéziai mérőtoronyként szolgáló épületet alakították át 2018-ban turistalátványossággá, miközben megtartotta eredeti funkcióját is. A tizennégy méteres torony tetejéről tökéletesen belátható a Csallóköz, a Sokorói-dombság valamint a Bakony is.