Még több országból érkezhetnek karanténkockázat nélkül a turisták Franciaországba

Balázs
Mostantól a beoltott amerikai állampolgárok is karantén nélkül léphetnek be Franciaország területére.

A franciák a COVID-19 kockázat alapján egy közlekedésilámpa-rendszernek nevezett szisztéma alapján bírálják el, hogy mely területekről engedik be a turistákat. Ennek megfelelően vannak piros, sárga és zöld országok. Jelen állás szerint a zöld kategóriába esik valamennyi EU tagállam, csak úgy, mint Ausztrália, Új-Zéland, Japán, Szingapúr, Dél-Korea, Libanon és Izrael, illetve nem rég sárgából zöldre váltott az USA, Norvégia, San Marino és Svájc is.

Ez azt jelenti, hogy a zöldlámpás országokból a beoltott turisták mindenféle korlátozás nélkül beléphetnek Franciaország területére, járhatnak, kelhetnek, ahogy csak nekik tetszik.

Az oltással nem rendelkező látogatóknak, hiába érkeznek zöldlámpás országból, továbbra is kötelező a 72 óránál nem régebbi negatív PCR, vagy antigén teszt bemutatása a határ átlépésekor.

Az Egyesült Királyság, Kanada és Mexikó sárga országok, ami azt jelenti, hogy még a beoltott turistáknak is kötelező magukkal hozni egy az utazás előtt készült negatív PCR, vagy antigén tesztet. Amennyiben ezt elmulasztják, akkor oltottságtól függetlenül hét nap karantén vár rájuk a gall kakas országában.

Ellenőrzés a belga-francia határon.
Ellenőrzés a belga-francia határon (Forrás: Thierry Thorel/NurPhoto via Getty Images)

A vörös országokból (ilyen pl. Argentína, Brazília, vagy Dél-Afrika, ahol most is vadul tombol a vírus) érkező beoltott utazók csak akkor léphetik át az ország határait, ha halaszthatatlan ügyben kell beutazniuk Franciaországba, minden más esetben visszafordítják őket. A halaszthatatlan utazás esetén is csak egy negatív teszt és hét nap karantén után léphetnek be az országba. A beoltatlanul érkező utazók tíznapos karanténba kerülnek, amennyiben sürgős elintéznivalójuk támadna Franciaországban.

Franciaország jelenleg az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által jóváhagyott vakcinatípusokat fogadja csak el, tehát a Pfizer, a Moderna, a Janssen, valamint az Astra Zeneca vakcinát kapott utazók kaphatnak a határon zöld utat.

 

(Via)