Firenzében komoly büntetés jár a gyülekezésért

Startlap Utazás
Váratlan szabályt hozott Olaszország egyik legszebb városának tartott település, de ez nem öncélú így a lazítások beköszöntével, akkor amikor a világjárvány még messze nem múlt el.

Dante Alighieri szülővárosa a turizmus komoly feléledésével új rendeletet hozott, amely alapján csütörtökön, pénteken és szombaton esténként 21 órától reggel 6-ig senki sem tartózkodhat olyan híres tereken, mint a Santo Spirito, a Santa Croce, a Piazza Strozzi és a Piazza S.S. Ez alól csak akkor lehet kivétel, ha a célt az ottani bárok vagy éttermek képezik – írja a Travelo.hu. 

Mindennek az lényege, nehogy túl sok ember gyülekezzék az utcákon: ezzel elejét akarják venni az újabb fertőzés veszélyének. 

Festmények a firenzei Uffizi képtár egyik új termében 2021. május 3-án. MTI/EPA/ANSA/Claudio Giovannini

Hogy mennyire komolyan gondolják, az a büntetések mértékéből is egyértelműen lejön: aki szabályt szeg, annak 400 és 1000 euró (140 ezer és 352 ezer forint) közti pénzbüntetéssel kell számolnia.  Ráadásul ezen intézkedés addig marad érvényben, amíg Olaszországban egyértelműen ki nem hirdetik a járvány végét.

Ezzel együtt a világhírű Uffizi képtár igazgatója kéréssel fordult a város vezetéséhez, úgynevezett “szendvicsadó” kivetése miatt, ami az élelmiszert árusító utcai kereskedőket érintené. Bár jelenleg megbírságolhatják azt, aki az utcán étkezik, ez semmiféle gátat nem szab a múzeum körüli szemetelésnek.