Év Fája 2021: megvan a győztes, fotókon a gyönyörű fák

Fatima
A versenybe bármely közösség nevezhetett egy számára kedves fát vagy facsoportot, amelynek érdekes története van, és amely szerepet játszik a körülötte élők életében.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet. A vetélkedő ma talán aktuálisabb, mint valaha, hiszen az éghajlatváltozás fenyegető árnyékában a korábbinál is fontosabb a településeinket hűtő, árnyékoló fák megőrzése. Idén 27 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 11 döntőst. Ezek közül a közönség online szavazással választotta meg kedvencét július 1. és október 1. között, a fákra összesen 9927 szavazat érkezett.

Első helyen a debreceni Csokonai Színház előtt álló két fa

A nyertes fák, a csüngő japánakácok megnevezése kicsit félrevezető, ugyanis a faj nem Japánból, hanem Kínából, illetve Koreából származik. A törzsre oltott, csüngő ágrendszerű, időskorban különleges és hatalmas boltozatos koronát viselő egyedek Debrecen város büszkeségei. „A két fa a Csokonai színház bejárata előtt áll, magasba ívelő ágaival sokszor betekintettek a teátrum ablakain, és minden estére jutott nekik bőven megbeszélni való. Belestek a kulisszák mögé és láttak ezernyi sikert és bukást, hallottak tapsorkánt és üdvrivalgást, átéltek ínséges időszakot és csillogó éveket” – áll a jelölésben.

A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai / Forrás: Év Fája Facebook

A zsűri döntése alapján a zilizi (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) ezeréves tölgy kapta a Hős fa címet. A mezőgazdasági területen álló fát 2003 körül több villámcsapás érte, kigyulladt, ágainak egy része leszakadt, de megmaradt két ágán újra és újra kihajt. „A famatuzsálem megőrzése fontos a jelen- és utókor számára, a természeti értékek megismerésére irányuló turizmust és az oktatást szolgálja” – írta a fát jelölő önkormányzat.

Esélyes az Európai Év Fája címre

Az Év Fája egy speciális kezelést nyer, amit Börzsei Bence Faápoló és csapata fog elvégezni. A Hős Fa jutalma egy állapotfelmérő szakmai vizsgálat és kezelési javaslat. Az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa az OEE ajándékcsomagját kapta. A Kenderkóc webáruház jóvoltából a döntősök többek közt madárodúkat és etetőket is kaptak ajándékba. A 2021-es magyarországi győztes japánakácok a 2022 elején rendezendő európai versenyben is indulnak, amelynek győztese az Európai Év Fája címet nyeri el. A nemzetközi versenyen többször is második helyezést értünk el, négyszer pedig elsőként végzett a magyar fa – olvasható az Év Fája közleményében.

Az idei hazai verseny döntősei, helyezési sorrendben:

1. A kultúra párosa – A debreceni Csokonai Színház csüngő japánakácai – 3237 szavazat

2. A perkátai nagy tölgyfa – 1884 szavazat

3. Gödöllői görbefa – 1099 szavazat

4. Mausz-fa, a hárs a dombtetőn – a Szekszárdi dombság és a Sárköz peremén – 864 szavazat

5. A martfűi mesefa – 850 szavazat

6. A három horti vadgesztenyefa – 605 szavazat

7. Herény Erzsébet-hársai – 592 szavazat

8. Százéves eperfa a kétsopronyi Kemencés Tanyán – 279 szavazat

9. Kispáli Vadkörtefa – 225 szavazat

10. Micsky hársak – 197 szavazat

11. Ezeréves Tölgy, Ziliz – 95 szavazat