3 különleges európai úti cél magányos utazóknak

Turi Dániel
Embertömeg a tengerparton, vibráló éjszakai élet - vannak, akiknek ezt jelenti egy utazás. Mások azonban a csendes, eldugott, kevésbé ismert helyeket részesítik előnyben. Nekik összegyűjtöttük Európa elhagyatott, mégis lélegzetelállító úti céljait.

Mindenkinek más és más elvárásai és elképzelései vannak a tökéletes úti célt illetően – vannak, akik az aktív kikapcsolódást részesítik előnyben, mások legszívesebben egész nap csak süttetnék a hasukat a tengerparton egy izgalmas krimit olvasgatva. Bármi is legyen a preferenciák, egy-egy utazás során jellemzően számolnunk kell azzal, hogy sok ember vesz majd minket körbe. Csakhogy vannak, akik épp ezt szeretnék elkerülni: szeretnek egyedül utazni, nem szeretik a tömeget, nyugalomra és békére vágynak; arra, hogy kicsit elvonuljanak a világ szeme elől és így élvezzék a pihenésre szánt időt. Nekik próbálunk most segítséget nyújtani ezzel az összeállítással, amiben bemutatjuk azokat az európai úti célokat, amik egyszerre lélegzetelállítóak és tömegre sem kell számítani.

Orkney-szigetek, Skócia

Skócia északi részén található az összesen hetvenkét kisebb szigetből álló, gyűjtőnevén csak Orkney-nak nevezett szigetcsoport, ami igazi paradicsom lehet azoknak, akik szeretnék elkerülni, hogy úton-útfélen turistákba ütközzenek. A szigeteken található városok közül még a legnagyobbnak, Kirkwallnak is mindössze alig hétezer lakosa van, cserébe viszont bővelkedik a látnivalókban – ez persze nem is csoda, az Orkney-szigetek mindegyik városáról elmondható, hogy gyakorlatilag tökéletesen sikerült megőrizniük a történelmi emlékeiket, hiszen nem nagyon járt ember erre, aki tönkretehette volna azokat. A városban található például a Szent Magnus katedrális, mellette pedig a hozzá tartozó püspöki palota. Kirkwall olyannyira családias és barátságos, hogy akad a városban olyan több száz éves, földbe épített ház, amit bárki bármikor megtekinthet – feltéve, ha egy helyi boltostól elkéri hozzá a kulcsot.

A Hoy-sziget Skócia északi részén található
A Hoy-sziget Skócia északi részén található

3 különleges európai úti cél magányos utazóknak

A Hoy-sziget Skócia északi részén található
Kirkwall, Skócia egyik eldugott városa
A Szent Magnus katedrális Skóciában
Skócia szigetein alig pár ezren élnek
Fotó megosztása:

A területen a második legnagyobb sziget, a Hoy pedig a mászás szerelmeseinek lehet igazi csemege. Itt található ugyanis „Hoy öregje”, ami egy 137 méter magas vöröshomok szikla, de érdemes sietni, ha még látni szeretnénk. A szikla ugyanis egyre nehezebben bírja az időjárás viszontagságait, így a szakértők feltételezik, hogy nemsokára összeomlik.

Hoy szigetén egyébként mindössze négyszázan élnek, főleg a sziget déli felében, így a szikla környékén tényleg tökéletesen élvezhetjük az egyedüllétet.

Az Orkney-szigetek egyébként – ahhoz képest, hogy meglehetősen elszigeteltek -, viszonylag könnyen megközelíthetőek: a skót szárazföldről a kompközlekedés ugyanis biztosított.

Az Orkney-szigeteken tucatnyi szálláslehetőség közül választhatunk, az élménybeszámolók alapján azonban talán a fővárosban, Kirkwallban érdemes szobát foglalni és innen elindulni a sziget felfedezésére. A hotelek jól felszereltek és – tekintve, hogy rendkívül kicsi városról beszélünk – minden, a látványosságoktól az éjszakai bárokig, bejárható távolságban található.

Prangli, Észtország

Az észt fővárostól, Tallintól mindössze harminc kilométerre fekszik Prangli, ami az ország legészakibb szigete a Finn-öbölben. A környék története azért különleges, mert az elmúlt hatszáz évben – a fennmaradt írásos emlékek alapján –

folyamatosan halászatból élt, így felbukkantak itt a vikingek, kalózok, egyszóval rendkívül izgalmas történelemmel rendelkezik.

Ehhez képest mégis alig ismert és gyakorlatilag alig lakott terület: összesen közel százan élnek itt. A sziget szinte teljes egészében érintetlen, így a nagy része még mindig égig magasodó fenyőkkel tűzdelt, a helyiek pedig különösen büszkék az itteni erőségekben élő, közel negyven különböző madárfajra. Prangli kifejezetten jó választás lehet azoknak, akik az érintetlen természetben, tökéletes csendben szeretnek kikapcsolódni, de azoknak is érdemes ellátogatni ide, akik az aktívabb programokat kedvelik.

A helyi farmon megismerhetjük Prangli mindennapjait
A helyi farmon megismerhetjük Prangli mindennapjait

3 különleges európai úti cél magányos utazóknak

A helyi farmon megismerhetjük Prangli mindennapjait
Prangli szigete Észtország legészakibb részén található
A múzeumban megismerkedhetünk Prangli történelmével
Prangli szigetéről kajaktúrára is indulhatunk
Fotó megosztása:

A szigeten több múzeumban és a mai napig működő helyi farmon ismerkedhetnek meg a látogatók a helyiek mindennapi életével – mindezt akár egy biciklitúrával egybekötve, hiszen olyan kis területről beszélünk, hogy gond nélkül körbe lehet tekerni alig. Prangliban emellett van lehetőség vezetett túrákon is részt venni, valamint – a helyi lakosok szerint legalábbis – mindenképp érdemes kipróbálni a szigeten található szaunákat. A szigeten van lehetőség egy kétnapos kajaktúrán is részt venni, ami alatt megismerkedhetünk a környező szigetekkel is, valamint felfedezhetjük a természet szépségeit – mindezt harmincötezer forintos áron.

A helyiek híresek a vendégszeretetükről és annak ellenére, hogy sokan közülük még mindig a hagyományos életvitelt részesítik előnyben, az ideérkező látogatóknak nem kell aggódniuk az ellátás miatt. Prangliban több szállás közül is választhatunk, ezek a legtöbb esetben apartmanok, több hálószobával és fürdővel, WiFi-vel és kerékpárbérlési lehetőséggel.

A Norvégia északi részén található Nofoten-szigetcsoport egyik legkülönlegesebb kisvárosa nem más, mint Unstad, ami annak ellenére, hogy eldugott, egyedülálló izgalmakkal várja a turistákat. A környéken található hegylánc mászásra kifejezetten alkalmas, ráadásul különösebben profinak sem kell lenni, hiszen a szigetcsoporton nem találkozunk ezerkétszáz méternél magasabb hegynél. Unstad pedig a szörfözés, a vízi sportok szerelmeseinek lehet igazi aranybánya – sőt, valójában a helyiek a halászaton kívül gyakorlatilag ebből élnek. Az Atlanti-óceán szeles partján ugyanis olyan hullámokkal találkozhatnak a sport szerelmesei, amilyennel kevés helyen a világban.

Unstadban állandóak a hullámok
Unstadban állandóak a hullámok

3 különleges európai úti cél magányos utazóknak

Unstadban állandóak a hullámok
A kilátás Unstadból páratlan
Tizenöt állandó lakója van Unstadnak
Viking Múzeum Unstad mellett
Fotó megosztása:

Mivel a szél szinte állandóan mozgásban van, majdhogynem lehetetlen olyan időpontot kifogni, amikor ne lehetne meglovagolni a hullámokat. Az pedig, hogy a nyári időszámítás alatt, amikor nem megy le a Nap, akár egész éjszaka is szelhetik a habokat, csak még különlegesebbé teszi az egészet. Ráadásul a környéken található minden idők legnagyobb rekonstruált viking épülete, ami ma múzeumként szolgál és érdekfeszítő kiállításokkal, bemutatókkal várja az ideérkezőket, akiket érdekel a több, mint ezer évvel ezelőtti viking történelem.

Unstadban a szállás is szorosan összefonódik a szörfözés szeretetével – az egyetlen bérelhető helyet is a helyi szörfegyesület igazgatja. Az Unstad Artic Surf nem csak a vízi sportokhoz garantál minden elképzelhető eszközt, de ingyenesen kerékpárokat is biztosít az itt megszálló vendégeknek, akik így két kerékre pattanva fedezhetik fel a norvég hegyek egyedülálló hangulatát.