Világ 2021. június 08.

Nem kis feladat az uniós utazási szabályok összehangolása

Fatima Világ 2021. június 08.
Az Európai Bizottság május végén tette közzé javaslatát „az Európai Unión belüli szabad mozgásra vonatkozó korlátozások összehangolásáról szóló uniós tanácsi ajánlás felülvizsgálatára”, az EU-huszonhetek delegációi a héten tesznek kísérletet arra, hogy közös nevezőre jussanak.

A cél alapvetően az, hogy enyhítsék a beutazási korlátozásokat, emellett szem előtt tartsák mind az emberek kötetlenebb mozgás iránti igényét, mind pedig az idegenforgalomban érdekelt tagországok ez irányú prioritásait. A kirakós darabjait persze össze kell tenni, hiszen különböző fokozatok vannak az uniós tagországok közötti személyi mozgásban, megint mások a külső („harmadik”) államok polgárai felé. Tovább árnyalja a helyzetet a védettség, milyen vakcinával oltották, már megfertőződött vagy negatív teszttel utazik és így tovább. Ha kívülről érkezik, milyen besorolású országból jön: az alacsony kockázatú területektől a nagyon magas kockázatú régiókig terjed a zöldtől mélyvörösig változó színskála. A tagországok közötti egyetértést kéne elérni – ezen még dolgoznak. Az idő sürget, különösen Nyugat- és Dél-Európában, ahol az országok nagy részében a hagyományos vakációszezon július elsején megkezdődik, és ahol a beléptetési és szabad mozgási feltételrendszer egységes értelmezése addigra adott kellene, hogy legyen – írja a Infostart. Addig is országonként többé-kevésbé eltérő rendszer áll fenn. 

Illusztráció: Getty Images

Az EU-polgárok unión belüli mozgása még a legkönnyebb kérdés, feltéve, hogy a szükséges időre rendelkezésre áll majd a kilátásba helyezett „digitális zöld igazolás”, ami az alapvető információkat, vagyis az oltást, vagy negatív tesztet, vagy felépülést egységesen értelmezett formában tartalmazza majd – ez egyébként a kapott oltóanyag nevét is szerepeltetni fogja. Az viszont már tagállami döntéstől függ majd, hogy ha ez olyan szert tartalmaz, amiről az EU gyógyszerügynöksége még nem adott ki elfogadási nyilatkozatot, akkor az ilyen oltást egyes országok egymás vonatkozásában elismerik-e védettségi garanciának, vagy sem. Amiben nem feltétlenül értenek majd egyet, az a tesztek és a fertőzésből történt felépülések megítélésével kapcsolatos kérdések, különösen az Európai Unión kívülről érkező személyek esetében, ahol tehát a kiindulási terület „színbesorolása”, valamint a tesztekbe (orvosi véleményekbe) vetett bizalom kérdése is szempont lehet.

Már több ország bevezette, és a Bizottság is azt javasolja, hogy az uniós digitális igazolvánnyal vagy annak megfelelő oltási bizonyítvánnyal rendelkezők a második adag vakcina beadását követő 14. nap után mentesüljenek az utazási korlátozások és a karantén alól. A PCR-tesztek, illetve a gyors antigéntesztek elvégzését 72, valamint 48 órára szabnák meg.

A kívülről érkezőknél pedig az alacsony kockázatú területekről jövő személyek mozgását nem korlátoznák, a mérséklet kockázatú, továbbá a magas, illetve nagyon magas kockázatú területekről történő beutazás esetében pedig – fokozattól függően – nyitva hagynák a lehetőséget a tagállamok számára a PCR- vagy antigén tesztelés megkövetelésére, kockázatosabb esetben a karantén elrendelésére, vagy a belépési tilalom alkalmazására. Míg a turizmusra nagyban támaszkodó országok az enyhítés mellett vannak, a többiek óvatosságra intenek, és persze akadnak az arany középúton haladók is.

Keresés az oldalon