Világ 2019. december 04.

Két év alatt felépítettek egy álomvárost Észak-Koreában

Startlap Utazás Világ 2019. december 04.
Szamdzsijon a "szocialista utópia" megvalósulása.

Észak-Koreában ünnepélyesen átadták az ország legújabb, az állami média által “a modern civilizáció kivonataként” aposztrofált Szamdzsijon városát.  A vörös szalagot maga Kim Dzsong Un vágta át december 2-án. 

Fotó: AFP

A város Észak-Korea szent hegye, a Kim dinasztia származási helyeként számon tartott Pektu mellett nőtt ki a földből, pontosan két évvel az után, hogy nekiálltak lerombolni a helyén álló korábbi települést.

Fotó: AFP

A minden irányban 2-3 kilométer kiterjedésű, tehát kellemes sétával bejárható város jelenleg 4000 családot képes befogadni, épültek benne szállodák, bevásárlóközpontok, egészségügyi intézmnények és egy stadion is. A népek szórakoztatásáról pedig egy síparadicsom is gondoskodik.

Fotó: AFP

Arról nincsenek információk, hogy az új lakásokat elfoglalták-e már a beköltözők, mint ahogy arról sem, mekkora összegbe került eddig a grandiózus építkezés.

Egyes hírek szerint rengeteg kiskorút is dolgoztattak a területen, bár a helyi sajtó elsősorban “önkéntesek közreműködéséről” számolt be.

 

A KCNA állami média leírása szerint Szamdzsijon a “szocialista utópia” megvalósult városa. Amit viszont nem említenek, az épp a település legfőbb különlegessége. Míg Észak-Korea fővárosában és más nagyobb városaiban a jólét látszatát keltő főutak mögötti területeken nyomorúságos körülmények között él a lakosság, Szamdzsijonban valóban minden utca és épület igényesen kialakított, rendezett városképet mutat.

Fotó: AFP

 

(Via)

Keresés az oldalon