Világ 2021. szeptember 17.

Emmanuel Macron felavatta a becsomagolt Diadalívet

Startlap Utazás Világ 2021. szeptember 17.
Emmanuel Macron francia elnök felavatta csütörtökön a tavaly elhunyt világhírű művész, Christo tervei alapján becsomagolt párizsi Diadalívet.

A posztumusz elkészült installációhoz mintegy 2500 négyzetméternyi ezüstös és kék, újrahasznosított műanyag csomagolóanyagot használtak fel.

THOMAS COEX / AFP

“Ez egy hatvanéves álom megvalósulása: egy őrült álom vált valóra” – fogalmazott Macron az ünnepségen, amelyre felesége, Brigitte Macron, valamint Roselyne Bachelot kulturális miniszter és Anne Hidalgo párizsi polgármester, elnökjelölt is elkísérte.

Ludovic MARIN / POOL / AFP

Macron arról is beszélt: különösen örül annak, hogy éppen a Diadalívet borítja be az installáció, mivel 2018 végén az emlékmű “oly sokat szenvedett”. Ezzel az elnök az elfajult kormányellenes “sárgamellényes” tüntetés során történt vandalizmusra utalt.

Bachelot az alkotást a művészi zsenialitás posztumusz tanúságtételének nevezte.

Thomas SAMSON / AFP

14 millió eurós csomagolás

A bolgár származású Christo 1961-ben dolgozta ki a Diadalív becsomagolásának tervét. A mű végül a részletes rajzok és modellek alapján unokaöccse, Vladimir Yavatchev irányításával születetett meg 14 millió eurós ráfordítással.

A párizsi Champs-Elysées egyik végét uraló emlékmű népszerű látványosság, a becsomagolt Diadalívet és panorámás teraszát továbbra is látogathatják a turisták. A Diadalívnél található az ismeretlen katona emlékműve is, amelynek lángját minden nap meggyújtják.

THOMAS COEX / AFP

Sok párizsi járókelőt állított meg az új műalkotás. Egy közelben dolgozó férfi elmondta, hogy őt egy szürke elefántra emlékezteti, amelyet a Champs-Elysées-n helyeztek el. A 39 éves, Párizsban élő Agnieszka Wojel szerint pedig az installáció rávilágít az emlékmű formájának szépségére.

A műalkotás október 3-ig tekinthető meg.

(MTI)

Keresés az oldalon