100 méter magasan lebegő sátrakon lazulhatsz az Egyesült Arab Emírségekben

Turi Dániel
Az arab országban egy nem mindennapi, úgynevezett lebegő pihenőt építenek, ahol a látogatók száz méteres magasságból csodálhatják a környezetet.

Dubajés Abu Dhabi – két olyan város az Egyesült Arab Emírségekben, amiket mindenki ismer. Az ország harmadik legnagyobb városa, Sardzsa azonban kevesebb ember számára lehet ismerős –  hamarosan azonban olyan üvegpiramisokat építenek a hegyek közé, amik minden bizonnyal turisták ezreit vonzzák majd.

Sardzsa rendkívül különleges városnak számít: már ötezer évvel ezelőtti beszámolókat is találtak róla a történészek és az évezredek alatt mindvégig a környék egyik leggazdagabb városának számított – ez a címet pedig köztudottan nehéz kivívni az Egyesült Arab Emírségek területén. A Design Taxi információ szerint azonban a városvezetés nem elégedett a városba látogató turisták számával és emiatt egy meglepő és első látásra rendkívül veszélyes látványosságot terveznek építeni, ráadásul a hegyek közé.

Az Ardh Architects által megálmodott „lebegő sátrak” azoknak, akik tériszonyosak, már első látásra is ijesztőnek tűnhetnek, ami nem is csoda.

A piramis alakú hálófülkék ugyanis száz méteres magasságból lógnak lefelé egy szakadékban és csak egy járdaszerű építmény köti össze őket.

A lebegő pihenő madártávlatból Sardzsában
A lebegő pihenő madártávlatból Sardzsában

100 méter magasan lebegő sátrakon lazulhatsz az Egyesült Arab Emírségekben

A lebegő pihenő madártávlatból Sardzsában
Madárreptetés a látóból Sardzsában
Látványterven a Sardzsában létrejövő lebegő pihenőből
Fotó megosztása:

A sátrak természetesen a látogatók minden igényét kielégítik majd: lesz itt WiFi, töltőállomások, valamint a belső részük különböző átalakítható modulokból áll, így bárki a saját igényeinek megfelelően rendezheti át, alakíthatja ki azt. Emellett a fülkék kialakításánál figyeltek arra, hogy kívülről ugyan nem lehet belátni, de azok, akik a sátorban vannak, lélegzetelállító látványban gyönyörködhetnek.

A sardzsai lebegő pihenő sátrai a látványterveken
Fotó: ardh.ae

Az Ardh Architects munkatársai elárulták, hogy a lebegő pihenő személyzetének tagjai különleges képzésen is részt vesznek majd, hogy minden váratlan eseményt képesek legyenek kezelni. Ennek része a tűzvédelmi oktatás, valamint felkészítik őket arra is, hogy mi a teendő a területen egyáltalán nem ritka széllökések esetén is. A lebegő sátrak ráadásul úgy lettek kialakítva, hogy bár stabilan tartják őket a kábelek,

a légmozgástól függően valamennyit képesek kilengeni.

Ha pedig minden kötél szakad, a hegy két oldalán található szerkezettel egyszerűen csak visszahúzzák őket a hegy oldalába, így garantálva a látogatók biztonságát. A bázisként szolgáló hegyeken egyébként éttermeket, üzleteket és különböző szórakoztató központokat is szeretnének kialakítani, de arról egyelőre nincsenek hivatalos információk, hogy mikorra valósulhat meg a nem mindennapi építkezés.