Megújul Dubaj: körgyűrű épül a Burdzs Kalifa köré - látványtervek

Turi Dániel
A világ legmagasabb épülete így is a világ egyik legmodernebb épülete, hamarosan azonban egy 500 méter magasra épített körgyűrű miatt valóban olyan lesz, akár egy repülőcsészealj.

Dubaj kétségtelenül a világ egyik leggyorsabban fejlődő, leginkább futurisztikus városa – elég csak a Föld legmagasabb épületére, a Burdzs Kalifára gondolni. Most azonban, a tervek szerint tovább fejlesztik az épületet, mégpedig úgy, hogy egy körgyűrűt építenek a felhőkarcoló köré, ami a képeken pont úgy fest majd, mint egy repülő csészealj – írja az Esquire.

12 évvel ezelőtt adták át Dubajban a 828 méter magas óriás felhőkarcolót, a Burdzs Kalifát, ami azóta is a világ legmagasabb épületének számít. A ZNera Space névre hallgató építészügynökség pedig most egy nem mindennapi ötlettel rukkolt elő: az iroda tervei alapján felhúznának egy ötemeletes körgyűrűt, ami közrefogná az épületet és ezzel elindítanák a „belváros kör” nevű projektet, ami az elkövetkező pár évben teljesen átalakítaná Dubaj arculatát.

– A célunk az, hogy gondolkodásra késztessük az embereket arról, amit eddig a nagyvárosi építészetről általában gondoltunk.

Abban a világban, amiben mindenáron függőlegesen, felfelé építkezünk, érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy mi történne, ha a magasban újra elkezdenénk vízszintesen terjeszkedni?

– tette fel a kérdést az építésziroda egyik tervezője, Najmus Chowdry, aki azt is elárulta, hogy hogyan lehetne hasznosítani a körgyűrűt, különösen az olyan, forrósággal küzdő területeken, mint Dubaj.

A Burdzs Kalifa és a köré építendő körgyűrű
A Burdzs Kalifa és a köré építendő körgyűrű

Megújul Dubaj: körgyűrű épül a Burdzs Kalifa köré – látványtervek

A Burdzs Kalifa és a köré építendő körgyűrű
A körgyűrűben elképzelt kert látványterve, fákkal, ösvénnyel
A körgyűrű látványképe az éjszakai Dubaj látványával
Fotó megosztása:

– A tervek szerint a körgyűrűt tartó öt oszlop különböző funkciókat lát majd el: tisztíthatják a város levegőjét, sőt, mivel napelemeket terveznek elhelyezni az építmény egész oldalán, így újrahasznosítható energiát is képes lenne termelni.

Magát a gyűrűt 550 méteres magasságba tervezik megépíteni és öt emeletes lenne az egész szerkezet, amit egy úgynevezett Skypark nevű, belső kert kötne össze.

A tervezők elmondása szerint a zöldterület mellett beépítenének éttermeket, kávézókat és közösségi tereket egyaránt.

-Az, hogy Dubajban valaki a munkahelyétől tíz percnyi sétával egy parkban találja magát, eddig elképzelhetetlen volt. Ha a gyűrű megépül, akkor egymástól minimális távolsággal munkahelyeket, otthonokat, edzőtermeket, éttermeket találunk majd – nem kell hosszú órákat utazni csak azért, hogy elintézzük a bevásárlást vagy eljussunk a munkahelyünkre. Annak ellenére, hogy sok negatív megjegyzést kaptunk a terveinkre, mi hiszünk benne, hogy tíz-tizenöt éven belül valósággá válhat a gyűrű megépülése.