Világ 2019. december 25.

Edinburgh nagy dobása: szállj meg páncélteremben!

Balázs Világ 2019. december 25.
Edinburghban ne lepődjünk meg, ha a Market Streeten ezt a kérdést szegezik nekünk valamelyik szálloda portáján. A St. Christopher’s Inn egyik szárnyában egy közel egytonnás acélajtót zárhatunk magunkra, a falak majdnem egyméteres vastagságúak. A helyiség nem csak pihenésre vehető ki, szabaduló szobaként is működik.

A hagyományos szállodáknak, hoteleknek fel kell kötniük a nadrágjukat, az Airbnb és a többi lakásszálló rendkívül magasra tette számukra a lécet. Olyan újdonságokat kell kifundálniuk, melyekkel a megváltozott piaci körülmények közepette is sikerül magukhoz csábítaniuk a vendégeket.

Londonban egy volt bírósági épületet alakítottak át kiadható „börtönszobákká”, Reykjavíkban egy egykori süteményüzemből „nőtt ki” egy hostel, míg a vigalmi negyedéről (is) híres Amszterdamban miből másból, mint egy bordélyból csináltak fogadót.

Edinburgh, Skócia
Edinburgh, Skócia (Forrás: iStock)

Páncélterem a 19. század végéről

Edinburgh is beállt az egyedi szállások sorába. A St. Christopher’s Inn szállodalánc egyik óvárosi épületében 139 szobát kínálnak a turistáknak, ebből az egyik egy kései viktoriánus korszakbeli páncélterem. A helyiségre egyébként akkor leltek rá a régészek, amikor a helyi zöldségpiac felújításakor ásatást végeztek. A terem minden bizonnyal arra szolgált, hogy a piacon dolgozók elhelyezhessék a nagyobb értékeiket a munka idejére.

Ilyen lehet egy széfben aludni

Már a szoba ajtaján megakad a látogató szeme, hiszen egy 15 centi vastag acélajtót zárhatunk magunkra éjszaka, mely közel egy tonnát nyom.

Érdemes nagyon odafigyelni, hogy mit, hova teszünk, ugyanis berúgni nem fogjuk tudni az ajtót, ha elhagyjuk a kulcsát.

A szoba falai mintegy 80-100 centi vastagok, mondhatjuk, hogy hangszigetelt minden.  A falakat páncélfiókokkal kidekorált tapéta borítja, s az építők elhelyeztek egy valódi páncélszekrényt is a hangulat kedvéért. Egyéb funkciója is van, ugyanis egy közeli, szabaduló szobákat üzemeltető cég kibérli az egykori páncéltermet a szállótól. Igazán kivételes helyszín, annyi szent.

(Via)

Keresés az oldalon