Eddig ezek a legerősebb útlevelek 2022-ben

Startlap Utazás
Kiadta a londoni székhelyű Henley & Partners tanácsadócég 2022 első negyedévre vonatkozóan, melyek is a legjobbnak tartott útlevelek a világon.

A Henley Passport Index 2006 óta állít ranglistát a világ országainak útleveleiből az alapján, hogy azokkal hány államba lehet vízum nélkül beutazni – írja a vg.hu. A sorrend a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) adatain nyugszik, és negyedévente frissítik.

Az első két helyen nincs változás

A rangsort a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedések figyelembe vétele nélkül állítják fel. Így a mostani negyedévben ezúttal is Japán és Szingapúr vezet. Ezen két ország útleveleivel rendelkezők a világ 192 célállomására utazhatnak vízummentesen.

Ezzel a lista legalján helyet foglaló Afganisztánnál 166 úti céllal több helyre nyújtanak utazási lehetőséget. Utóbbi okmányával mindösszesen 26 országba lehet eljutni előzetes vízumkötelezettség nélkül.

Az európai útlevelek kiemelkednek a mezőnyből

A top 10-es rangsor nem sokat változott az előző negyedéves adatokhoz képest: Dél-Korea Németországgal őrzi második helyét (190 pont), míg Finnország, Olaszország, Luxemburg és Spanyolország pedig a harmadik helyen áll (189 pont).

Fotó: Getty Images

A lista élbolyában javarészt az uniós országok találhatóak: Franciaország, Hollandia és Svédország egy helyet javítva Ausztriával és Dániával együtt a negyedik helyen állnak (188). Írország és Portugália az ötödik helyet foglalja el (187).

A 2014-ben még ranglistavezető Egyesült Államok és az Egyesült Királyság egy helyet javítva a 6. helyre lépett elő, Ausztrália, Kanada, a Cseh Köztársaság, Görögország és Málta 7. helyen áll.

Magyarország és Lengyelország a nyolcadik, Litvánia és Szlovákia a kilencedik, Észtország, Lettország és Szlovénia pedig a tizedik helyre lépett elő.

A leggyengébben szereplők

A felsorolás alján azok az államok találhatóak, melyek okmányaival mindössze 40-nél kevesebb országba lehet csak beutazni. Így Észak-Korea (39), Nepál és a palesztin területek (37), Szomália (34), Jemen (33), Pakisztán (31), Szíria (29), Irak (28), Afganisztán (26).