Belföld 2021. január 28.

Durva büntetésre számíthatnak a nyitni szándékozó vendéglátóhelyek

Startlap Utazás Belföld 2021. január 28.
A kormány döntése alapján március 1-jéig biztosan maradnak a korlátozások.

A csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, a kormány a szerdai ülésén az operatív törzs beszámolóját figyelembe véve arról döntött, hogy a novemberben bevezetett intézkedéseken jelenleg nem lehet lazítani, hatályukat március 1-jéig meghosszabbítják.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszámolt, hogy a kormány kérni fogja az Országgyűléstől a rendkívüli jogrend újabb 90 napos meghosszabbítását.

Gulyás elmondta, két esetben lesz lehetőség a későbbiekben az enyhítésre: ha a járvány terjedése jelentősen csökken, vagy ha kellő számban áll rendelkezésre vakcina. 

A miniszter kiemelte: a szolgáltatószektorban, különösen a vendéglátásban komoly gondok vannak a járvány miatt, ezért tárgyaltak az érdekképviseleti szervekkel és úgy döntöttek, hogy mindent megtesznek a bértámogatások kifizetésének felgyorsításáért. Eddig mintegy 27 milliárd forintnyi támogatásra érkezett igény, ebből 7 milliárd forintot utaltak eddig. Hozzátette: amikor lehetőség nyílik az enyhítésekre, először a vendéglátóhelyek nyitását fogják engedélyezni.

Arra az újságírói kérdésre, hogy tervez-e külföldi nyaralást, a miniszter azt válaszolta, tevezni nem tervez, de reménykedik benne.

Szintén kérdésre válaszolva Gulyás Gergely elmondta, azok a vendéglátóhelyek, amelyek csatlakozva a Tömeges Üzletnyitás mozgalomhoz február 1-jén kinyitnak, jogszabálysértést követnek el, és ezeket legalább 6 hónapra bezárhatják a hatóságok.

Keresés az oldalon