Belföld 2021. július 23.

Döntött Budapest sorsáról a világörökségi bizottság

Startlap Utazás Belföld 2021. július 23.
Jó hír, hogy Budapest mégsem került a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára. Velence is megmenekült.

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO)  világörökségi bizottsága meghozta döntését. Egy év múlva újra megvizsgálják a budapesti helyszínek: a Duna-part látképe, a Budai Várnegyed és az Andrássy út helyzetét.

 Az UNESCO bizottságában a nagy építési projektek, a magas épületek, a zsidónegyedként ismert terület bontási munkálatai és a nem megfelelő fejlesztései, a műemlékvédelmi erőfeszítések hiánya és a megnövekedett forgalom kelt aggodalmat.

UNESCO világörökség
Egy év múlva újra megvizsgálják a budapesti helyszínek helyzetét. Fotó: Getty Images

A Duna-part látképe és a Budai várnegyed 1987-ben került a listára, majd 2002-ben az Andrássy út és történelmi környezete került fel a világörökségi listára.

Velence sem kerül a veszélyeztetett világörökségi helyszínek listájára

Velencét az mentette meg, hogy – több évnyi tétovázás után – a múlt hét elején az olasz kormány kitiltotta a tengerjáró hajókat a város lagúnából. A tilalom augusztus elsején lép életbe, és a több mint 25 ezer tonnás hajókra érvényes, amelyek nem hajózhatnak be a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornába.

A kormány azt követően hozta meg a döntést, hogy az UNESCO kilátásba helyezte, veszélyeztetett világörökségi helyszínné nyilvánítja Velencét illetékes testülete júliusi tanácskozásán.

Velence és lagúnái 1987 óta élvezik a világörökségi státuszt.

Keresés az oldalon