Belföld 2021. július 21.

Több budapesti látkép is a veszélyben lévő világörökségek listájára kerülhet

Startlap Utazás Belföld 2021. július 21.
Ülésezik az UNESCO, döntés a hónap végéi várható.

Több budapesti látkép is a veszélyben lévő világörökségek listájára kerülhet, köztük a Budai Várnegyed is, a nem odaillő fejlesztések miatt – írja az Euronews.

Amennyiben az ENSZ Világörökségi Bizottságának július végéig tartó ülésén megszavazzák a javasolt helyszínek felkerülését a veszélyeztetett listára, sürgős intézkedésre lesz szükség a helyszín jellegének védelme érdekében.

A legnagyobb presztízsveszteséget az jelentené Magyarország számára, ha a Budavári Palota lekerülne a világörökségi listáról, ahová 1987-ben vette fel az UNESCO.

Getty Images

Budapest főépítésze szerint az egyik fő probléma az, hogy hiányzik az úgynevezett kezelési terv, a főváros lehetőségei pedig korlátozottak.

Budapesten a veszélyben lévő világörökségek listájára kerülhet még a két és fél kilométer hosszú Andrássy úti fasor, illetve a Duna-partvidéke is

Az Euronews cikkében megemlíti, hogy hasonló veszély fenyegeti többek között az olaszországi Velencét, a liverpooli kereskedelmi kikötőt, vagy a Nagy-korallzátonyt is.

Frissítés:  Az UNESCO jelenleg ülésező világörökségi bizottsága szerdán döntött az északnyugat-angliai város sorsáról, Liverpool elvesztette világörökségi státuszát.

Keresés az oldalon