Világ 2021. július 21.

5 város busszal a nyári hétvégékre: kalandozz Brassótól Krakkóig!

Fatima Világ 2021. július 21.
Júliustól már tíz országba lehet FlixBusszal utazni: a tengerparti nyaralójáratok mellett kalandra hívnak az európai nagyvárosok is. 5 ország 5 jelentős városából szemezgettünk, amik nagyszerű választásnak bizonyulnak egy hosszú hétvégére.

1. Maribor, Szlovénia

Budapestről nagyjából 4 és fél óra alatt át lehet buszozni Szlovénia “második fővárosába”, ami a történelmi Stájerországban, a Dráva partján, a Pohorje hegy lábánál fekszik. A város ideális 1-2 napos túrákra, amit a Glavni trg (Fő tér) könyékén érdemes indítani. Ott található a reneszánsz városháza, az 1700-as években állított Pestis-oszlop és Szűz Mária szobra, nem sokkal messzebb pedig múzeumok, templomok és zsinagóga. Néhány perc sétával elérhető a 15. századi Mariborski grad, ez a történelmi épület ad helyet a régió régészeti és kulturális múltját bemutató kiállításoknak. A Mestni park felé bandukolva belefutsz a trg Svobodéba, ahol egy második világháborús emlékmű kapott helyet, egy boroshordó pedig jelzi: megérkeztél a föld alatti gignatikus pincéhez – mindenképpen nézd meg, ha arra jársz.

A városi parkban megpihenhetsz, mielőtt belekóstolsz a nagy kalandba az Akvárium-terráriumban, ahol piranhák, vak barlangi halak, rovarok és hüllők gyűjteményét nézheted meg. A közeli magaslatokról (Kálvária-domb és Piramida) nagyszerű kilátás nyílik.

Ugyancsak jelentős látnivaló a Keresztelő Szent János katedrális, az Öreghíd, a Víztorony, vagy a városfal két megmaradt tornya, a Bírósági-torony (Sodni stolp) és a Víztorony (Vodni stolp). Mind közül a legérdekesebb ugyanakkor az Öreg szőlő (szlovénul: stara trta) egy több mint 400 éves tőke (szerepel a Guinness Rekordok Könyvében is), a világ legidősebbjének tartják. Ma is termő, nagyjából ötven kilogramm szőlőt szüretelnek róla évente. A házban – melynek falára fut a tőke – borászati kiállítást és egy vinotékát rendeztek be.

 

FlixBusszal Mariborba

Ár: 7200 forinttól

Hirdetés

 

2. Hamburg, Németország

Németország második legnagyobb városáig minimum 16, de általában 20 órát kell utazni – rémesen hangzik, de megéri. Jelentősége Európa szinten sem csekély: Rotterdam és Antwerpen után a kontinens harmadik legnagyobb forgalmú kikötővárosa, ezért Németországban a Világ Kapuja néven is ismerik. Ha már hajózás, nem csoda, hogy a legjobb látnivalók mind valamilyen formában ehhez a tevékenységhez köthetők: ott van a Cap San Diego hagyományos tengerhajó a kikötőben – jelenleg múzeumhajóként szolgál -, de egy szovjet tengeralattjárót (U-434) is meg lehet nézni.

Ugyancsak múzeumhajó a “hajók pályaudvarán” pihenő  Rickmer Rickmers, egy antiguai lobogó alatt állomásozó háromárbócos vitorlás. No de legyen elég a hajókból, térjünk ár a vonatokra: a Miniatur Wunderland egy hatalmas vasúti terepasztal Hamburg Speicherstadt (Raktárváros) nevű részében, 1000 négyzetméteren terül el, amelyen rengeteg jármű, tereptárgy és figura szemlélhető meg. 

A múzeumokat és emlékműveket a végtetlenségig lehetne sorolni, mi azonban a Rathaust – ami Európa egyik legnagyobb városháza -, a Szent Miklós-templom romjait és a Szent Mihály-templomot emelnénk ki. Állatkerttel, vidámparkkal, nyugtató virágos parkkal vagy egy kis tavi mókával az Außenalsteren lehet tovább színezni a programot.

 

FlixBusszal Hamburgba

Ár: 14 488 forinttól

Hirdetés

 

3. Brno, Csehország

Brno mind népességét, mind területét tekintve Csehország második legjelentősebb városa, az igazságszolgáltatási intézmények székhelye – itt található ugyanis az Alkotmánybíróság, a Legfelső Bíróság, a Legfelső Közigazgatási Bírósága és Legfelső Ügyészsége is, és több államigazgatási intézmény. Híres a Brnói Kiállítóközpontról, ami Európa legnagyobb ilyen jellegű építményegyüttesei közé tartozik, és világszinten is ez a 23. legnagyobb, a motor- és egyéb futamokról, az Ignis Brunensis Nemzetközi Tűzijáték Fesztiváról.

A legtöbb turistát a Špilberk vár (1795 utolsó három hónapjában itt raboskodott társaival együtt Kazinczy Ferenc) és a Szent Péter és Pál-katedrális vonzza a városba, persze ezek mellett is szép számban akadnak nevezetességek. Példaként álljon itt a Brnói-víztározó közelében fekvő Veveří vára, az UNESCO világörökségi helyszínek egyike, a Tugendhat-villa, a Kapucinusok Szent Kereszt temploma (a szerzetesek múmiáival teli kriptával), vagy az Újvárosháza, ami egykor dominikánus kolostor volt.

A városnézés után meleg szívvel ajánljuk, hogy tegyél túrákat, Brno környékén ugyanis izgalmas barlangokat találni – elsőre a Morva-karsztot ajánljuk, melyben rengeteg barlang foglal helyet. Sajnos ezek közül egy kézen meg lehet számolni, mennyi látogatható, a Punkva barlangrendszer viszont kihagyhatatlan!

 

FlixBusszal Brnóba

Ár: 4 990 forinttól

Hirdetés

 

4. Brassó, Románia

Alsó hangon 13 óra az út Budapestről Brassóba, Győr testvérvárosába. Egykori védőfal vette körül a várost, amelynek több része még mai napig épségben megmaradt. A nyugati oldalon két kapu volt – a Katalin-kapu és a Bolgárszegi-kapu -, emellett a városfalon harminckét torony és bástya volt, ezek legtöbbje ma is áll. A legjobb állapotban megmaradt bástya a Takácsok bástyája, amely hatszögletes alaprajzú, többemeletes, és fából készült fedett folyosója van, jelenleg múzeum működik benne.

Brassóban található az egykori Magyarország legnagyobb temploma, az 1383 és 1424 között épült Fekete templom, emellett is számtalan vallási építmény (zsinagóga, görög templom, Szent Bertalan-templom) tekinthető meg. A történelmi Magyarország legrégebbi épségben fennmaradt városháza is itt található, a Régi Városháza épületében működik manapság a Brassói Történeti Múzeum.

A brassói Fellegvár az erdős Fellegvár-hegy vagy Márton-hegy tetején épült erőd, eredeti célja az volt, hogy megakadályozza a brassói városerőd ágyúzását a környező magaslatokról. A történelem során a 20. században börtönként is funkcionált, majd a román állam és egy részvénytársaság közti huzavona után 2015 óta nem látogatható, az étterem megszűnt, a várfalak romos állapotba kerültek. Érdemes felsétálni, megcsodálni, út közben pedig megtekinteni a domboldalom lévő villákat.

Helyiek és turisták közkedvelt helye a Salamon-szoros, ahol túrázni, kirándulni, napozni, piknikezni tudsz. Úgy tartják, a szorost végig kell járni és felkapaszkodni a kőre, és még az is megeshet, hogy megtalálod Salamon elveszett koronáját.

A környék is tartogat érdekes látnivalókat: Brassótól 20 kilométerre fekszik a Barcarozsnyói vár Erdély egyik legnagyobb erődje, ami egy 150 méter magas sziklán kapott helyet – közelében barlang -, és ne felejtsük el a Tröcsvári kastély, közismertebb nevén a Drakula kastélyt sem.

 

FlixBusszal Brassóba

Ár: 9 499 forinttól

Hirdetés

 

5. Krakkó, Lengyelország

Budapestről nagyjából 7 óra alatt lehet eljutni busszal Krakkóba, ami 2006-ban az öt legnépszerűbb európai város között volt – nem véletlenül. A város kulturális, oktatási és turisztikai központ, a Krakkói főegyházmegye székhelye, így nem csoda, hogy temérdek nevezetesség és program várja az oda látogatókat. Több tucat templom, a Kazimierz negyedben zsinagóga, kápolna, kolostor várja a látogatókat. Krakkó főterén a Mária-templom, a Szent Adalbert-templom, a Posztócsarnok, a városháza tornya és a Bárányokhoz palota, nem messze (nagyjából 15 perc sétára) a Wawel-domb, ahol a Waweli székesegyház, a Királyi palota és a Sárkány-barlang található. A Királyi út mentén a város történelmi központja, és a régi Krakkó legfontosabb műemlékei állnak – közülük kiemelkedik a Babarkán erődítmény, Szent Flórián kapuja és a Wielopolski-palota.

A halmok közül említendő a Krakus-halom vagy Krak-halom, ami a Lasoty-domb tetején épült, úgy tartják, itt nyugszik Krakkó legendás alapítója Krak (Krakus) fejedelem. Wanda a legenda szerint Krak lánya volt, aki életét áldozta a városért – a Visztulába vetette magát, hogy elkerülje a Rytygier német királlyal való kényszerházasságot és megmentse Krakkó városát. Emlékét őrzi a Wanda-halom. A legnagyobb a Piłsudski-halom, a legkisebb és legújabb a II. János Pál pápa halom, a Kościuszko-halom csúcsa pedig Krakkó legmagasabb pontja. Túrára a Krakkó környékén lévő völgyeket vagy a Wieliczkai sóbányákat javasoljuk.

 

FlixBusszal Krakkóba

Ár: 6 399 forinttól

Hirdetés

 

Keresés az oldalon