Derékfájdalmakkal rendelkező gyógyvíztesztelőket keresnek

Szloboda Csaba
A Ceglédi Gyógyfürdő olyanokat vár tesztelésére, akiknél a porckopás-meszesedés eredetű gerincbetegség tartós deréktáji fájdalmat okoz.

A Ceglédi Gyógyfürdőben hamarosan olyan kutatásba kezdenek, melyhez 45-75 év közötti, porckopás-meszesedés eredetű gerincbetegség okán kialakult tartós deréktáji fájdalomban szenvedőket keresnek – írja a Termalonline.hu..  Elsődlegesen azok kerülnének fókuszba, akiknek ez a fajta nehézség rossz hangulatot is okoz.

Akik bekerülnek a kutatásba, azokat két külön csoportba fogják osztani. Az egyik társaság 15 alkalmas gyógyvizes medencefürdő terápián vehet részt. A másik csapat tagjai gyulladáscsökkentő kenőcsöt kapnak és három héten át, heti egy alkalommal terápiás beszélgetésen vesznek részt. A vizsgálat ideje alatt a betegek más kezelést nem kaphatnak.

A Ceglédi Gyógy- és Strandfürdõ fõépülete az alföldi város északnyugati részén.

Fotó:
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ezek után áttekintik a fájdalomcsökkenés, a funkciójavulás és a hangulatváltozás mértékét mindkét csoportnál. A balneológiai kutatást végeztével a fürdőkezelésben nem részesült csoport tagjainak is ingyenesen biztosítanak egy 15 alkalmas medencefürdős kezelést.

A vizsgálatokról tudni érdemes, hogy szigorúan szabályozottak, ráadásul kötött időpontokhoz kell alkalmazkodniuk a vizsgálatban résztvevőknek. Az előzetes vizsgálatra május 8. és 19. között kerül sor. A fürdőkúrát és a terápiás beszélgetéseket május 30. és június 16. között tartják.

A fürdőzésekre hétköznap 8 és 9 óra között kerítenek sort. A terápiás beszélgetések keddenként, vagy csütörtökönként 10:30-tól 11:30-ig tartanak. Az utólagos kontrollvizsgálatot pedig június 19. és 30. között tartják.