Végleg eltűnhet az Alföld homokos tengerpartjaként ismert szabadstrand

Ha meg is épül a duzzasztóerőmű, előbb vagy utóbb búcsút kell venni a Tisza-part csongrádi szakaszán található strandtól.

A Csongrádban található Körös-torok talán az ország legszebb folyómenti strandja. A Tiszánál kialakult homokföveny a tengerpart illúzióját kelti. A szabadstrand mintegy 700 méter hosszan és 30 méter szélesen húzódik Csongrád város keleti végétől egészen a torokig. Egy szerdai fórumon azonban kiderült, előbb-utóbb búcsút kell inteni ennek az idilli környezetnek.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by Körös-torok (@korostorok.csongrad)

A Telex beszámolója szerint a csongrádi fórumon a település polgármestere, Bedő Tamás is jelen volt. A település vezetője elmondta, hogy a korábban felmerült duzzasztónak egyelőre sem a helyéről, sem a megvalósításáról nincs döntés. A 2022-es szárazság után viszont muszáj foglalkozni az aszály kérdésével. Az országból ugyanis rengeteg víz folyik ki és esővíz nem elegendő az Alföld öntözéséhez.

Keve Gábor, Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának tanszékvezetője hozzátette, hogy jelenleg 800 köbméter víz folyik tovább másodpercenként a Tiszából Szerbia felé. Ha megépülnek a Csongrádra tervezett duzzasztómű, azzal a mederben is lehetne tárolni vizet. Ráadásul ezzel megemelkedhetne a hajózási kisvízszint, áramtermelésre lehetne használni a vízerőt, ökológiai és öntözésű térségi vízpótlást is meg lehetne oldani vele és az árhullámok levezetésében is hasznos lehet.

A szakértők azt is bemutatták, mi történne a szabadstrandként használt homokpaddal akkor, ha a duzzasztómű alatta vagy felette épülne meg. Kiss Tímea, a Szegedi Tudományegyetem Geoinformatikai, Természet- és Környezetföldrajzi Tanszékének docense elmondta,

a kedvelt csongrádi üdülőhely mindenképp eltűnne.

Ha alatt épülne meg, akkor a víz egyszerűen elönti a Körös-torokban lévő fövenyt, ha pedig felette épül meg, akkor a vízlépcső megfogja azt a hordalékot, amelyből a zátony épülhetne. 

A rossz hír, hogy a kedvelt strand akkor is eltűnik, ha nem épül meg a duzzasztómű. Ennek oka, hogy a homokpad most is pusztul, mert az elkészült parti műszaki biztosítás miatt nem tud homokot szerezni a folyó. 2012 és 2019 között összesen húsz centivel lett alacsonyabb a pad, ami előrevetíti annak sorsát.