Világ 2019. október 19.

Utazás Csernobilba - mennyire veszélyes turistaként?

Balázs Világ 2019. október 19.
A katasztrófaturizmus sokak számára kedvelt elfoglaltság és bármennyire is fura így kimondani, de társadalmi haszna is van bőven. Például, ha elmegyünk Csernobilba, azt nem csak azért tesszük, mert szeretünk mára elhagyatott helyeken bóklászni és baromira menő a pripjatyi üres vidámparkban elkattintott szelfi, hanem azért is, mert így mi magunk is szembesülhetünk az emberi nemtörődömség és butaság szörnyű következményeivel.

Hogy menjünk oda?

A csernobili erőmű (Forrás: iStock)

A Zónába egyenesen nem tudunk menni, mert mégsem egy olyan területről beszélünk, amit csak úgy mindenféle felügyelet nélkül bejárhatunk. A mai napig vannak ugyanis olyan részei, ahol a sugárzás mértéke annyira súlyos, hogy keményebb egészségkárosodás nélkül nem lehet kikeveredni onnan, ha véletlenül odatévedtünk.

Ennek megfelelően inkább foglaljunk egy Kijevből induló szervezett túrára helyet, majd az időpont közeledtével repülőn utazzunk el az ukrán fővárosba. Egyébként, ha már arra járunk, Kijev vastagon ér egy hosszú hétvégét, így akár a két dolgot össze is köthetjük.

Repülőjáratok Kijevbe

Hirdetés

Kell-e oda vízum, útlevél, vagy ilyesmi?

A megszokott utazási gyakorlattól eltérően Ukrajnába magunkkal kell vinni az útlevelünket, oda sajnos nem szambázhatunk be a személyi igazolványunkat lobogtatva.

Hogy néz ki egy csernobili túra?

A túrák Kijevből indulnak, érdemes ezzel kapcsolatosan körülnézni és kiválasztani a megfelelő utazási irodát, magyarországiak is léteznek, de helyben is találni bőven. Utóbbi esetben érdemes tudni angolul, vagy ha az hiányzik, akkor legalább társalgási szinten oroszul. A túrák 1-2-3 napos változatban is elérhetőek, de valójában egy nap bőven elég a Zónára, de ha tényleg minden fölött hosszasan el akarunk mélázni, akkor is maximálisan elég a kétnapos verzió. Az egynapos történet 10-12 órát ölel fel, ebből négy utazással telik.

Hidegháborús radarállomás a Zónában (Forrás: iStock)

Mire kell odafigyelni?

A Zónába csak 18 éven felülieket engednek be és csakis akkor, ha van velük egy engedéllyel rendelkező túravezető. Ő az, aki meg tudja mondani, hogy melyik részére érdemes menni a környéknek és hova nem. Rettenetesen fontos a megfelelő öltözék. Csakis hosszú ujjú felső ruházatban, hosszú nadrágban és zárt cipőben lehet belépni, ezért is érdemesebb talán ezt a látogatást őszre vagy tavaszra időzíteni.

Szigorúan tilos szabadtéren ételt fogyasztani vagy dohányozni, még olyan rágcsálni valót sem ehetünk, amit mi hoztunk magunkkal, ezeket egyedül a buszban szabad fogyasztani. Tilos bármihez hozzányúlni, pláne akármit is kihozni a Zónából. Emellett a nálunk lévő cuccokat sem tehetjük le sehova.

Mennyibe kerül egy túra?

Ez nagyban attól függ, hogy milyen kiegészítő szolgáltatásokat kérünk még mellé, illetve függ még az időtartamtól is.

Egy egynapos, angol nyelvű túrán olyan 100 dollár környéki (28-30 ezer forint) összegért már részt lehet venni, természetesen fejenként.

Mennyire biztonságos belépni a Zónába?

Forrás: iStock

Ez nyilván attól függ, hogy mennyire tartjuk be a fenti utasításokat. Ezeken felül nem árt olyan dolgokra is odafigyelni, hogy próbáljuk nem felrúgni a sok helyütt elég vastag rétegben álló port, illetve ha nagyon tutira akarunk menni, akkor akár vihetünk magunkkal a sugárfertőzés ellen használt kálium-jodid tablettákat is.

Ez utóbbi esetben viszont mindenképpen konzultáljunk előtte az orvosunkkal, mivel a tabletta szedésének lehetnek bizonyos kockázatai (45 év fölött eleve nem is ajánlják senkinek) és nagyon nem mindegy, hogy mikor és mennyit veszünk be belőle.

Egyébként az HBO sorozatának sikere miatt elég sokan vesznek részt mostanában ezeken a túrákon és az egyik túravezető, Yaroslav Yemelianenko azt nyilatkozta a Reutersnek, hogy az egynapos túra során (már ha betartjuk a szabályokat) kb. olyan mértékű sugárzást „szenvedünk” el, mint amennyit 24 óra alatt a lakásunkban is megkapunk.

Justin Francis, a Responsible Travel vezetője pedig azt mondta, nem is a sugárzás jelenti a legnagyobb fenyegetést, hanem a 30 éves elhagyatottság következtében meggyengült épületek, amelyek összedőlhetnek (így csak oda menjünk be, ahova a vezető is megengedi), illetve az omlásveszély sem elhanyagolható.

 

 

 

 

 

 

 

Mire kell figyelnünk, ha a többnapos túrát választjuk?

Amennyiben a többnapos történetre vállalkozunk, a szállásunk Csernobilban lesz.

Tudni kell, hogy a közhiedelemmel ellentétben maga az atomerőmű nem Csernobilban volt, így a robbanás sem ott történt, ergo a sugárzás sem elsősorban ezt a várost sújtotta, hanem az atomerőmű alvóvárosaként szolgáló és a balesetet követően evakuált Pripjatyot.

Így a csernobili tartózkodás relatíve biztonságos, viszont arra fel kell készülni, hogy a városban este nyolctól kijárási tilalom van érvényben reggelig.

Akár a reaktorba is bemehetünk

A Zónával kapcsolatos legfrissebb hírek szerint megnyitották a turisták előtt a baleset epicentrumának minősülő 4-es reaktort is, bár hozzá kell tenni, hogy ide csak különleges védőfelszerelésben lehet bemenni. A reaktorlátogatást követően pedig egy extra ellenőrzésen és vizsgálaton is átesnek a résztvevők, elvégre nem lehet eléggé biztosra menni.

(Forrás: iStock)

Ellenőrzések

A Zónát nem lehet elhagyni a megfelelő ellenőrzés nélkül, ez azt szolgálja, hogy még idejében kiszűrjék a sugárfertőzött dolgokat.

Ez papíron lehet ember is, ám ez nem annyira jellemző, viszont ruhadarabokra így is kerülhet komoly mennyiségű nukleáris szennyeződés, ezeket a fertőzés súlyának függvényében kimossák, vagy visszatartják megsemmisítésre.

Ebből következik, hogy legyen nálunk a buszon váltásruha, továbbá igyekezzünk nem a kedvenc cuccainkat felvenni a Zóna-látogatáshoz.

Mit lehet csinálni Csernobilban?

Amikor éppen nem a Zónát rójuk, akár körbenézhetünk Csernobil városában is, mondjuk olyan hatalmas durranásra nem érdemes számítani, laknak ott kb. 500-an és az egész úgy néz ki, hogy ahhoz képest egy ormánsági zsákfalu a civilizáció szívének tűnne.

Persze a turizmus következtében azért találni helyben egy darab működő hotelt és egy éttermet, meg a már fentebb is említett kijárási tilalmat, tehát ha valaki azért jönne, mert meg akar ismerkedni a zapoj fogalmával, az ki se tegye a lábát Kijevből, vagy menjen el inkább egy transzszibériai utazásra.

Keresés az oldalon