Világ 2021. február 20.

Nyáron beindulhat a hajóturizmus

Fatima Világ 2021. február 20.
Ha a szabályozás engedi, akkor a hajók és a legénység már készen állnak az újraindulásra.

Már tavaly május óta Ciprus partjainál, Limassol közelében várakoztatja luxus hajóit a világ egyik legnagyobb tengerjáró utakat szervező cége, élve a szigetország ajánlatával, hogy horgonyozzák le ott a koronavírus-járvány miatt pihenőre kényszerült vízi járműveket. Noha a legénység száma csökkent, akik megmaradtak, azon dolgoznak, hogy a legjobb állapotban, indulásra készen tartsák a hajókat. Amikor a körülmények engedik, egyből útra kelnének.

Nyáron indulhat újra

“Jelentős hasznot nyújt a ciprusi gazdaságnak ez az üzlet. Hajó- és legénységcserét kínálunk számukra, továbbá tankolást és az összes olyan kapcsolódó szolgáltatást, amelyre a készenléti üzemmódhoz szükség van. Várhatóan ezen a nyáron már újra indulhat a tengerjáró turizmus” – mondta az Euronews-nak a limassoli kikötő vezetője, Panajotisz Agathokleusz.

 
Illusztráció: Getty Images

Ciprus havonta 120 ezer eurót, azaz nagyjából 42 millió forintot kap a hat hajó befogadásáért – ez azonban csak töredéke annak, amit a pandémia előtt keresett. Az ágazat általában 15 százalékkal, nagyjából 2 és fél milliárd euróval járult hozzá a bruttó hazai össztermékhez, a járványhelyzet miatt pedig tavaly 650 ezer külföldi nyaralt a szigeten, ezzel szemben 2019-ben csaknem 4 millióan.

Keresés az oldalon