Elhagyatott vasútállomást varázsoltak luxusszállodává

Pitz Dániel
Ma már ötcsillagos szállodaként üzemel az 1928-ban felavatott, Franciaországot és Spanyolországot összekötő alagút fő csomópontja, a 240 méter hosszú, 365 ablakkal és 156 ajtóval felszerelt egykori vasútállomás.

A spanyol Pireneusokban, 1195 tengerszint feletti magasságban található az az egykori vasútállomás, ami nemrég luxusszállodaként nyitotta meg kapuit – írja a Designtaxi.

A pályaudvar története

Az Aragónia-völgyben található Canfranc állomást annyira fontosnak tartották, hogy maga a spanyol király a Francia Köztársaság elnökének részvételével nyitotta meg 1928-ban.

Ez pedig nem véletlen, hiszen Lipcse után a Canfranc a 250 méter hosszú fogadóépületével a kor második legnagyobb pályaudvara volt. Mindezt annak köszönhette, hogy a két országot összekötő vasútvonal és épület fontos szerepet töltött be a nemzetközi teherfogalomban. Az itt található sínhossz elérte a 27 kilométert.

A Canfranc pályaudvar átadóünnepsége 2928-ban
A Canfranc pályaudvar átadóünnepsége 1928-ban (Fotó: adoc-photos/Corbis/Getty Images)

Sajnos az állomás fénykora hamar leáldozott. A második világháborúban a nácik elfoglalták Canfranc városát és 1944 júniusáig megtartották az irányítást. A pályaudvaron aranycsempészetet is folytattak, de a kémhálózatok információáramlásaiban is fontos szerepet töltött be.

1970 márciusában egy vonat kisiklott, ami miatt az egyik vasúti híd megsemmisült. A baleset miatt végül a teljes vonalat lezárták és sokáig egyetlen vonat sem érkezett az impozáns állomásra Franciaországból.

Luxusszállodaként éled újra a Canfranc

Szerencsére a pazar vasúti csomópont története nem ért véget, mivel a Barcelo Hotel Group egy elegáns 5 csillagos szállodaként adott neki új életet.

A Canfranc vasútállomás, ami luxusszállodaként nyílik újra
A Canfranc vasútállomás, ami luxusszállodaként nyílik újra

Elhagyatott vasútállomást varázsoltak luxusszállodává

A Canfranc vasútállomás, ami luxusszállodaként nyílik újra
Fotó megosztása:

 

Az eredeti formát megtartva a madridi székhelyű ILMIODESIGN tervezőstúdió úgy alakította át az épületet, hogy az 1920-as évek stílusát párosítsák a mai modern megoldásokkal. Még a szálloda színeinél is figyeltek, hogy azok illeszkednek az épületet körülvevő Pireneusokhoz. 

A vendégeket 104 szoba, étterem, bár és wellness részleg várja, de akár meg is ismerhetik a Canfranc különleges történetét.