Videón a turistamágnes budapesti pad

Startlap Utazás
Farkas Gábor zongoraművész előadásában Fryderyk (Frédéric) Chopin és Liszt Ferenc műveit játszó okospadot adtak át csütörtökön, a magyar-lengyel barátság napján Budapesten, a Városligetben.

Az okospadot a Lengyel Intézet ajándékozta Budapestnek, hogy emléket állítson a két nemzet világhírű zeneszerzőinek.

Sebastian Keciek, a Lengyel Köztársaság budapesti nagykövete a csütörtöki ünnepélyes átadón hangsúlyozta: nagy öröm számára, hogy a magyar-lengyel barátság napján adják át a kulturális intézet ajándékát. Emlékeztetett arra, hogy nem messze a Városligettől, a Hősök terén megtalálható I. László és Nagy Lajos király alakja, két olyan személyé, akik közel állnak mind a magyar, mind a lengyel nemzethez. Ehhez a két szimbólumhoz csatlakozik most egy harmadik az okospad formájában – mondta.

A Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc műveit játszó okospad átadása Budapesten, a Városligetben, 2023. március 23-án.
Joanna Urbanska, a Lengyel Intézet igazgatója, Sebastian Keciek, Lengyelország budapesti nagykövete és Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa (b-j) a Farkas Gábor előadásában Fryderyk Chopin és Liszt Ferenc műveit játszó okospad átadásán Budapesten, a Városligetben, a magyar-lengyel barátság napján, 2023. március 23-án.
MTI/Illyés Tibor

A Lengyel Intézet által felajánlott ajándék két nagy géniuszt, Lisztet és Chopint köti össze okospad formájában – mondta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa, aki szerint Chopin és Liszt a világ legnagyobb zeneszerzői közé tartoznak. Baán szerint az okospad arra emlékeztet, hogy az ezeréves barátság nemcsak a múltban létezik, hanem folytatódik a jövőben is, az okosbútor ezt a kontinuitást is szimbolizálja.

Az utcai bútoron az információk érintőképernyőkön jelennek meg, azokon lehet válogatni Chopin és Liszt művei közül. Napenergiával működik, telefont is lehet rajta tölteni, wifi-hotspotként is üzemel és mutatja az UV-indexet, a légnyomást, a páratartalmat, valamint a légszennyezettséget.

(MTI)