Bárki jelentkezhet a finn boldogság-kurzusra

Turi Dániel
Hatodik éve választották a finneket a legboldogabb nemzetnek, akik most mesterkurzus keretein belül osztják meg a titkukat tíz szerencsés külföldivel.

Nemrég hozták nyilvánosságra a világ legboldogabb országainak a listáját, amiről mi is beszámoltunk. A World Happiness Report szerint az első helyről idén sem sikerült letaszítani Finnországot, amit immár hatodik éve választanak meg a legboldogabb országnak, a finneket pedig a legboldogabb nemzetnek – ennek apropóján pedig a skandináv országban hamarosan úgynevezett „boldogság-kurzusokat” tartanak majd.

A világ országait többféle módon, többféle aspektusból lehet különböző listákba sorolni: lakosságszám, GDP, halálozások száma és természetesen a boldogság. De vajon miért fontos és mit árul el egy nemzetről az immár tizenegyedik alkalommal nyilvánosságra hozott World Happiness Report eredményei? A szervezet elmondása alapján azért döntöttek úgy, hogy mérik a világ különböző országainak a boldogság-indexét, mert ez az egy érték minden mást, az adott közösség életét befolyásoló tényezőt képes meghatározni. Egyszóval,

az emberek közérzete hatással van a megtermelt javakra, a szociális háló erősségére és bizonyos értelemben még a mostanában oly sokat emlegetett inflációra is.

Ráadásul a dolog visszafelé is működik, hiszen a boldogtalanság jó indikátora lehet a magas munkanélküliségnek, a rossz egészségügyi ellátórendszernek és a szociális érzékenység hiányának.

Nevető, boldog kisfiú az apja hátán
Fotó: SCIENCE PHOTO LIBRARY / R3F / Science Photo Library via AFP

Hogyan mérjük a boldogságot?

Természetesen jogosan merül fel a kérdés, hogy egy olyan szubjektív, mindenki számára mást jelentő kifejezés, mint a boldogság hogyan válik mérhetővé? A worldhappiness.report beszámolója szerint ugyan a dolog valóban nem egyszerű, de kivitelezhető. A szakértők az úgynevezett Centril-létrát használják, ami egy olyan képzeletbeli létra, amin nullától tízig találhatók a fokok.

A kérdések az emberek általános élményeire, véleményére, érzésére kíváncsiak és ezeket ezen a skálán kell meghatározniuk

– ezek alapján lehet meghatározni a legszomorúbbtól a legboldogabbig a különböző emberek életfelfogását. A teszt készítői minden tesztet egy elképzelt országhoz hasonlítanak, aminek a neve: Disztópia. Ez elméletben a világ legboldogtalanabb, leginkább élhetetlen helye, aminél csak és kizárólag jobban lehet teljesíteni. Ez azért fontos, mert ennek a kitalált országnak az értékei – amik a természetéből fakadóan a legalacsonyabbak – jól mutatják, hogy mennyit változott világszinten a boldogság-index egyik évről a másikra.

Finnországban tanítják a boldogságot

A CBS News információi alapján a finnek, akik 2018-ban kerültek először a lista élére, arra készülnek, hogy tíz kiválasztottnak úgynevezett boldogság mesterkurzust tartanak majd, hogy megismertessék velük a titkot, amire mindenki kíváncsi. A kurzuson négy különböző területtel ismerkedhetnek majd meg a szerencsések: természet és életstílus, egészség és egyensúly, dizájn és mindennapok valamint az étkezés és jóllét. A június 12. és 15. között megtartott rendezvényre a visitfinland.com oldalon keresztül lehet jelentkezni.