Így néptelenedett el a Budai Várnegyed március 16-án

Startlap Utazás
Már Budapesten is van olyan, máskor embertömegekkel zsúfolt városrész, amely most kong az ürességtől.

Az elmúlt napokban Európa számos országában rendkívül szigorú korlátozásokat vezettek be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. A magyar kormány március 11-én hirdette ki a veszélyhelyzet. Az azóta meghozott rendeletek alapvető változásokat eredményeztek a hétköznapi életünkben.

Március 12-e óta zárva tartanak a felsőoktatási intézmények, zártkapusak lettek a sportesemények, nem lehet megtartani a száz fősnél nagyobb beltéri rendezvényeket. Március 16-án válságüzemmódra állt át az egészségügyi alapellátás, bezártak az általános és középiskolák, de számos helyen az óvodák is.

A világjárvány eddigi egyik legnagyobb vesztese a turisztikai iparág, a külföldiek és a belföldi lakosok is tömegével mondják le a foglalásaikat. A korábbi évek azonos időszakával összevetve idén március-április hónapokban várhatóan 50-60 százalékkal kevesebb külföldi vendég érkezik az országba.

Aki ma, március 16-án a Budai Várnegyedben sétál, megdöbbenéssel tapasztalhatja, hogy már nem csak Milánó vagy Róma utcái, terei néptelenedtek el, hanem már Budapesten is van olyan, máskor embertömegekkel zsúfolt városrész, amely most kong az ürességtől.

Az új koronavírus-járvány miatt elnéptelenedett Halászbástya a budai Várban 2020. március 16-án. Középen Szent István lovas szobra látható. (MTI/Szigetváry Zsolt)
Az új koronavírus-járvány miatt elnéptelenedett Szentháromság tér a budai Várban 2020. március 16-án. Balról Szent István lovas szobra látható. (MTI/Szigetváry Zsolt)
Tájékoztató felirat az új koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében bezárt budavári Mátyás király játszótér kapuján 2020. március 16-án. (MTI/Szigetváry Zsolt)

Vásárlók állnak egy budai patika előtt 2020. március 16-án. Az új koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kiadott rendelet értelmében egyszerre csak az a vevő tartózkodhat egy gyógyszertárban, akit éppen kiszolgálnak.