Világ 2020. október 14.

Bezárnak a sörözők Brüsszelben

Fatima Világ 2020. október 14.
A koronavírus gyors terjedésének megfékezése érdekében megint bezárnak a sörözők, a presszók és a kávézók Brüsszelben.

A sőrfőzők érdekképviselete szerint viszont nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a vendéglátóhelyek lennének a járvány újabb hullámának gócpontjai, a brit Királyi Orvostudományi Társaság közegészségügyi szakértője szerint azonban általánosságban nem a vendéglátóhelyekkel van gond, hanem konkrétan azokkal, amelyek nem tartják be az előírásokat. Gabriel Scally professzor szerint az éttermek és a bárok többsége komolyan veszi az előírásokat, a baj azokkal van, amelyek nem, illetve leginkább a vendégkörükkel – írja az Euronews.

A kontaktkutatás azt mutatja, hogy az új esetek harmada a vendéglátásból kerül ki.

Scally professzor úgy véli, hogy ha meg lehetne oldani a vendéglátóhelyek mostaninál jobb szellőzését, akkor nem kellene bezáratni ezeket a helyeket, egyes bárok tulajdonosai szerint pedig az alkalmazottak ne legyenek restek rászólni azokra a vendégekre, akik nem megfelelően viselkednek, hiszen ez az egyetlen lehetőségük arra, hogy folyamatosan nyitva tarthassanak. Mindegy, hogy este 11-ig vagy éjjel 1-ig lehetnek nyitva, lényeg, hogy nyitva lehessenek, mert nagyon fontos szerepet játszanak az emberek mindennapjaiban.

Fotó: Getty Images

A belga kormány azt ígéri, hogy azonnal feloldja majd ezeket a korlátozásokat, amint visszaesik a 24 óra alatt regisztrált új fertőzöttek száma. De a szakértők szerint a kormányok még jó ideig kénytelenek lesznek újra és újra bezáratni a vendéglátóhelyeket a járvány miatt.

Keresés az oldalon