A legszebb kerékpárutak Magyarországon

Az utóbbi években számtalan kerékpárutat építettek vagy újítottak fel. Idén nyáron is érdemes bringára pattanni, hogy felfedezzük az ország különböző szegleteit.

Néha érdemes egy kicsit félretenni a túrabakancsot és előszedni a kerékpárunkat (vagy ha nincs, akkor bérelni egyet), hogy sokkal nagyobb távolságot tehessünk meg és ezzel sokkal több látnivalót fedezhessünk fel. Az elmúlt években számtalan kerékpárút épült szerte az országban, ami közül most bemutatunk néhányat.

Persze nagy kérdés, hogy az adott helyekre hogyan juthatunk el. Friss hír, hogy 2023-ban a MÁV–Volán-csoport elkezdi fejleszteni a kerékpárosokat segítő szolgáltatásait, melynek keretében számos vonaton biztosít lehetőséget a bicikliszállításra. A Volánbusszal elsősorban olyan, turisztikai szempontból kiemelt hegyvidéki célállomásokra szállítható kerékpár, ahová vasúton nem lehet közvetlenül eljutni. Autóbuszra mindössze 990 forintért váltható kerékpárjegy online vagy a Volánbusz budapesti pénztáraiban.

Összefoglalónkban azt is eláruljuk, hogy ha nem szeretnénk a szállítással bajlódni, akkor hol lehet kerékpárt bérelni.

Tele látnivalókkal: két keréken a Tisza-tó körül

A Tiszta-tó körül egy kisebb és egy nagyobb kört is tehetünk a kiépített bringakörúton. Ha a rövidebb utat tennénk meg, akkor Poroszlónál rá kell fordulnunk a 2020-ban átadott 6,5 kilométer hosszú hídrendszerre, amin keresztül Tiszafüredre juthatunk el.

A sportosabbaknak érdemes a nagyobb kört megtenni, ami Tiszabábolnát és Tiaszacsegét is érinti. A kiskör 64, míg a nagykör 90 kilométer hosszú.

ATiszafüred és Poroszló között megépült kerékpárút
A Tiszafüred és Poroszló között megépült kerékpárút (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

Ha a Poroszlónál járunk, akkor a Tisza-tavi Ökocentrum mellett – amiben egy hatalmas akvárium is található – érdemes megnézni még a Tisza-tavi vízi sétányt is.

Ennek különlegessége a nádszigeten végigfutó 1500 méteres tanösvény, amit csak és kizárólag csónakkal lehet megközelíteni.

De a tó körüli túránkat kezdhetjük akár Tiszafüreden a Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban, ahol lehetőség van sima és elektromos kerékpárt, valamint elektromos rollert kölcsönözni.

A Tisza-tó nem csak látnivalókban, hanem gasztronómiai helyekben is rendkívül gazdag. Halsütödét, csokoládé manufaktúrát, koktélbárt, sajtműhelyet és rétesházat is érint a biciklis körút.

A legfontosabb látnivalókról és éttermeiről innen tudsz egy részletes térképet letölteni.

Országhatáron áthaladva: a Fertő-tavi bringakörút

A két országot is érintő B10 jelzésű körút teljes hossza 135 km, amiből 38 km Magyarországon halad. Az UNESCO világörökség részét képző nagy körútra érdemes olyanoknak menni, akik jó erőben vannak és képesek egy nap alatt akár 6-8 órát tekerni.

Aki úgy érzi, hogy ez az út sok lenne, annak a látnivalók miatt is érdemes félúton szállást foglalni, vagy egy elektromos kerékpárt bérelnie.

Jó hír, hogy a tó körüli utat le is lehet rövidíteni 78 kilométerre úgy, hogy Mörbisch am See-nél kerékpárkompra ültünk. Ennek zavartalan működését egyedül a rendíkvül alacsony vízállás befolyásolhatja. A hajótársaság oldala szerint 2023. április 30. és szeptember 24. között reggel 9-től 17 óráig minden teljes és fél órában szállítanak majd utasokat. A szezonon kívüli időszakban 10 és 16 óra között óránként közlekedik a komp.

A körút alatt érdemes megnézni a fertődi Esterházy-kastélyt, ami a 126 szobájával és 200 hektáros parkjával Magyarország egyik legszebb barokk kastélya.

Soknak tűnik a park mérete és a szobaszám? Nem csoda, hiszen az Esterházy-kastély Európa 3. legnagyobb kastélyegyüttese, ezért érdemes megtekintésére elegendő időt szánni.

 Fájlnév T_MBL20210510002.jpg Képcím Városkép - Építészet - A fertődi Esterházy-kastély Képszöveg Fertőd, 2021. május 10. A XVIII. században, barokk stílusban épült Esterházy-kastély.
Fotó: MTVA / Molnár-Bernáth László

Aki inkább a népi kultúrában merülne el, annak érdemes egy megállót terveznie Fertőszéplakra, ugyanis a Széchényi kastély közelében található az öt parasztházból álló tájház-csoport, ami a térség legjelentősebb népi építészeti bemutatóhelye.

Hegykőn pedig a Csipkeházban ismerhetjük meg az egyedülálló höveji csipkegyűjteményt, ami nemrég hivatalosan is bekerült a hungarikumok közé.

A magyar tenger körül

Az ország egyik legismertebb biciklis útvonala a Balaton körül található. A felújításoknak köszönhetően mostanra bárki végig tekerhet a 205 kilométernyi kerékpárúton.

A teljes körút kis pihenőkkel is több, mint 9 órát vehet igénybe, ezért érdemes lehet erre is két napot betervezni. Így marad idő a látnivalókra és ha az idő engedi, akkor egy kis strandolásra is.

Kerékpárt bérelni szinte bárhol lehet, de érdemes előtte telefonon vagy a cég honlapján foglalást tenni, mert a népszerű időszakokban akár több óra is elmehet a szabad biciklik vadászatára.

Többen azt javasolják, hogy az utat érdemes az északi parton kezdeni, mivel ott található a legtöbb emelkedő. Aki ezen túl van, arra már csak egy viszonylag sík terep vár a déli parton.

Az északi oldalon érdemes pihenőt tenni a 750 éves múltra visszatekintő Szigligeti várnál, melynek tetejéről 360 fokban nézhetjük meg a magyar tengert és a környék településeit.

A déli oldalon Balatonbogláron a Xantus János Gömbkilátó nyújt hasonló élményt. Ha a körutat innen kezdjük és ide érkezünk vissza, akkor érdemes a kilátóból megcsodálni a naplementét.

Biciklivel a Villányi borvidéken

Dél-Baranyában, az ország egyik legszebb vidékén is gondtalanul kerékpározhatunk Harkánytól egészen Villánykövesdig. Ha a mostani tervek megvalósulnak, akkor nemsokára akár Palkonyáig is eljuthatunk a kiépített kerékpárúton.

Azt érdemes a legelején leszögezni, hogy a borvidékekre jellemzően itt is viszonylag nagy mennyiségű szintkülönbségeket kell legyűrni.

A táj és a panoráma viszont szinte minden esetben kárpótolja a fáradozásainkat.

Az út Siklósig terjed, hiszen ez is a Villányi borvidék része és már a török korban is foglalkoztak a településen szőlőtermesztéssel. Ezért is hívták sokáig Villány–Siklósi borvidéknek ezt a területet. A vár és a 16. században épült Malkocs bej dzsámi mellett érdemes a település északi részén található Máriagyűdi kegytemplomot, amiben megnézhetjük az egyedülálló, 18. századi barokk padokat és a ferences fafaragó-műhely által készített oltárt is. Ha megfelelő napokon látogatunk ide, akkor részt vehetünk az évi három alkalommal megtartandó búcsún, melyre több ezer zarándok érkezik.

Innen Nagyharsányba vezet az út, ahol a különleges szoborparkot nézhetjük meg, valamint felmehetünk a kiépített lépcsőkön a domb tetejére, amiről belátni a környező településeket.

A nagyharsányi szoborparkhoz kapcsolódó új sétány 2020. június 26-án. Előző nap átadták a Szársomlyó-hegyre vezető panorámasétányt és az új fogadóépületet a Villány szomszédságában található szoborparkban.
A nagyharsányi szoborpark és a panorámasétány (Fotó: MTI/Sóki Tamás)

A kerékpárúton haladva Villányba a Baross Gábor utcába érkezünk, ahol egymás érik a borospincék. Természetesen nem csak bort, hanem kézműves szörpöket és limonádékat is fogyaszthatunk, hogy utunk hátralévő részét zökkenőmentesen megtegyük Villánykövesdig, ami a domboldalba épített műemlék picesorról vált híressé. Itt szinte mindig találni egy olyan helyet, ami nyitva tart. De aki biztosra szeretne menni, annak érdemes előre bejelentkezni.

Azok akik nem ijednek meg attól, hogy az úttesten haladjanak tovább, eltekerhetnek Palkonyáig, ahol egy hasonlóan szép pincesor várja az oda látogatókat.

Kerékpárt Villányban és Harkányban is lehet bérelni. Ezek hátránya, hogy azokat a bérlés helyszínére vissza is kell vinni.

Tekergés a Dunakanyarban

Budapestről indulva eldönthetjük, hogy a part melyik oldaláról indulunk útnak. A budai oldalról indulva az Eurovelo 6 kerékpáros útvonal kiépített szakaszán tekerhetünk Szentendréig, vagy kisebb megszakításokkal Leányfaluig. A tervek szerint azonban hamarosan Esztergomig ki lesz építve a kerékpárút.

Egyébként a Szentendréig érő táv sem kevés azoknak, akik nem tekernek rendszeresen. A festői településen ráadásul órákig el lehet időzni. Ehetünk egy lángost a Duna-parton, megnézhetjük a Szamos Marcipán Múzeumot, vásárolhatunk a bolhapiacon vagy válogathatunk a kulturális programok sokasága közül.

Kerékpárosok pihennek Szentendrén a Duna partján
Kerékpárosok pihennek Szentendrén a Duna partján (fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Akinek viszont nem elég ez a táv, az Tahitótfalunál ráfordulhat a hídra, majd a Szentendrei-szigeten átkelve felülhet a kompra és átutazhat Vácra, ahonnan tovább haladhat a kiépített kerékpárúton egészen Szobig.

Vácon belül viszont érdemes kicsit megpihenni és megtekinteni a Fő-teret, ahol jobbnál jobb éttermeket találunk. De itt van a Tragor Ignác Múzeum Memento Mori/Ars Memorandi Kiállítóhelye is, ahol a váci múmiákat tekinthetjük meg. A váci domonkos kripta feltárásakor ugyanis találtak egy feledésbe merült kriptát, ahol a magas páratartalom miatt egy tucatnyi személy holtteste mumifikálódott. Az itt talált tárgyakat és három testet a múzeumban, valamint annak pincéjében nézhetünk meg.

De útnak indulhatunk a fővárosból a pesti oldalon is. Ez esetben nem kell a kopmhoz igazodni, hanem egyenesen feltekerhetünk Vácig, majd onnan Verőcét, Kismarost, Nagymarost és Zebegényt érintve megérkezhetünk Szobra.

Lehetőség van Gödön, Vácon, Nagymaroson és Zebegényben is kerékpárbérlésre, így aki csak egy rövidebb távra indulna, azoknak érdemes a kiválasztott településig vonattal elmenni és ott biciklire ülni.