Kaposvár látnivalói: szerencsét hozó szobortól a varázslatos arborétumig

Fatima
Kaposvár az ókori Rómához hasonlóan, hét dombra épült, név szerint: Kecel, Körtönye, Lonka, Iszák, Kapos, Róma és Ivánfa. Ahogy a Római Birodalom központja, úgy a magyar város is színes múltra tekint vissza, és izgalmas emlékektől hemzseg. Mutatjuk, mit nézz meg mindenképp, ha arra jársz.

1. Rippl-Rónai nyomában

Rippl-Rónai József magyar festő- és grafikusművész Kaposváron született, és rövidebb-hosszabb kitérők után ott is töltötte utolsó éveit, szülővárosában hunyta le örökre a szemeit. A város hatalmas büszkesége a művész, akihez számos épület és műemlék kapcsolódik szerte az utcákon. A Róma-hegyen tekinthető meg az 1868-ban készült barokk stílusú épület, a Rippl-Rónai villa, ami 1902-től lett az otthona a Párizsból hazatelepült festőnek. Itt élt, alkotott haláláig, 1927-ig; 1978 óta emlékmúzeum, bemutatja a művész alkotásait, használati és berendezési tárgyait. A Mező utcából elérhető a Keleti temetőben helyezték végső nyugalomra, ott tekinthető meg síremléke, amit Lányi Dezső készített.

A Rippl-Rónairól elnevezett belvárosi teret az 1910-es években parkosították – a festő nagy barátja Medgyessy Ferenc készítette el az itt látható szobrot, mely 1950-ben került a park közepére. Emellett az Arany Oroszlán patika is kapcsolódik az emlékéhez (itt is található egy őt ábrázoló fémszobor), valamint egy utca és egy múzeum is viseli a nevét.

2. Csokonai Vitéz Mihály és Dorottya

Noha Csokonai neve Debrecennel forrt össze, a magyar felvilágosodás korának egyik legjelentősebb költője nagy hatással volt Kaposvárra is – vagy fordítva. A poeta doctus híres komikus eposza, A Dorottya, vagyis a dámák diadalma a fársángon története éppen Kaposváron játszódik – nem hiába hívják a Fő utca első épületét Dorottya-háznak. 1798-ban az Esterházy uradalom tiszttartója ebben a barokk épületben hatalmas ünnepséget rendezett Széchenyi Ferenc Somogy megye főispánja tiszteletére. Ezen az eseményen vett részt Csokonai Vitéz Mihály, s ez ihlette a vígeposz megszületését. Az épület előtt a költő mellszobra látható – áll a kaposvári Tourinform túraajánlójában.

3. Csodák a Fő utcán

A Fő utca Kaposvár egyik leghíresebb utcája, számtalan híres épület, szobor és kút található a környékén. A változatosság kedvéért itt is van egy Rippl-Rónai bronz szobor és Csokonai Vitéz Mihály mellszobor, illetve az első épülete a már említett Dorottya-ház. Haladva az utcán, megcsodálhatod a Rippl-Rónai Múzeumot és a Kemény-palotát is – ez utóbbi 1904-ben épült, a  Fő utca egyik építészeti értéke. Korábban az Esterházyak tulajdonában álló házak foglaltak helyet a területen, mígnem lebontották azokat, és felhúzták a város egyik legszebb palotáját a magánházak között. A Stühmer-kávéház berendezése is figyelemre méltó, ahogy az Arany Oroszlán patika is, ahol patikussegédként dolgozott a mindössze 14 éves Rippl-Rónai József 1875-ben. Később gyógyszerészmester oklevéllel tért ide vissza az egyetem befejezése után. Az ügyeleti szoba magányában festette meg a Fiatal nő estélyi virágos ruhában című képét, ezzel elindítva festőművész pályafutását.

A Zsolnay-gyár által készített Zsolnay-kút 1987-ben került a Fő utca közepére.

Ugyancsak a város szülötte volt Nagy Imre, akinek a szülőháza a Fő u. 77. szám alatt található. Egyébként tőle pár méterre a megyeháza előtti parkban több kopjafát helyeztek el a doni hősi halottak emlékére és az 1956-os forradalom áldozatainak tiszteletére. A kulturális értékekben gazdag városban lépten-nyomon szobrokba, ivó- és szökőkutakba botlani. Híres műemlék a Mária-oszlop a székesegyháznál, a Napkerék szobor az Európa parkban, ugyanott simogasd meg Wéber Klára Tótágas szobrát, ugyanis szerencsét hoz. Az Európa térről kitérőt tehetsz a Kossuth Lajos utcán, a Berzsenyi parkba, ahol megtekinthető Gera Katalin alkotása a Szabadság angyala, a város jelentős polgármestere Németh István szobra, Berzsenyi Dániel mellszobra és a Trianon kőszobor.

4. Apátság és romkert

Somogy megye egyik legszebb és legfontosabb műemléke, mely Kaposvár városközpontjától keletre, a Zselicség és a Kaposvölgy találkozásánál található. Az 1061-ben alapított, egykor Zselincszentjakabinak hívott apátság, hazánk első magán alapítású bencés monostora volt. Az apátsági templom helyenként több méter magasan fennmaradt falai hatalmas értékkel bírnak, 11. századi építészetünk kevés megmaradt emléke közé tartoznak – áll az apátság oldalán. A falak körül gondozott, parkos-fás terület lett kialakítva, az apátság körül nagyobb erdős területek vannak. A hely kiváló kiránduló- és pihenőhely azok számára is, akik a nagyváros zajától kívánnak szabadulni. Sajnos most felújítás miatt nem látogatható, érdemes azért a fejedbe vésni, hogy ilyesmi is akad a környéken. A városban számtalan templom, imaház és plébánia található, így nem kell elkeseredni – bőven lesz látnivaló az egyházi épületek iránt érdeklődőknek.

Hasonló nyugalmat és kikapcsolódást nyújt a város szívében a Városliget. Az öthektáros zöldterületen egy kellemes séta alkalmával megtekinthető az Olimpikonok emlékoszlopa, az Életfa, az Aradi vértanúk kövei, a Malom-tó. Igazi különlegesség a Városliget közepén a tavat díszítő úszó szökőkút.

5. Túra a források mentén

Számos forrás és vízi csoda található Kaposváron és környékén – az egyik ilyen a Négytestvér a Gyertyánosi erdőben. Könnyen megközelíthető gyalogosan és biciklivel, de helyi járattal is. A fő völgyben található a Négytestvér-forrás, ahol mind a négy kifolyóból csurog a hideg forrásvíz. Nem messze innen, a K jelzésen haladva érhető el a Kőér-forrás, míg a Töröcskei-parkerdőben a Cserkész-forrást (korábban Vándor-forrás) és Spanyol-forrást (korábban Eszperantó-forrás) érdemes megnézni.

Miután bejártad a Kapos-hegyháti Natúrparkot, látogass el a hegy alatt lévő Balla-kúthoz.

Jókat lehet túrázni a Nádasdi-erdőben, ahol a Latinca-forrás, vagy az arborétumnál, ahol a Desedai-forrás csörgedezik. És ha már Deseda, Kaposvártól északra található Magyarország leghosszabb mesterséges tava, maga a Deseda. A tavat a  patak völgyzáró gáttal történő elzárásával duzzasztották fel 8 km hosszúságban, 1974-ben. A tó a kaposváriak kedvelt pihenő- és üdülőhelye, nyáron strand és elektromos kirándulóhajó, télen korcsolyapálya is üzemel itt, a közelben varázslatos arborétum. Erdővel, mezővel tarkított környezete a kirándulóknak és a vízi sportok szerelmeseinek is egyaránt kellemes időtöltést nyújt . Izgalmas túraútvonalak ITT.

Fotó: YouTube

Kaposvár valóban sok művész bölcsője, innen indult Vaszary János festőművész, grafikus; Galimberti Sándor festőművész; Juan Gyenes (Gyenes János), magyar származású fotóművész; Bors István Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész; de sok tehetség választotta és választja ma is otthonának az inspiráló várost.