Még drágább lesz a balatoni lángos, itt vannak az árak

Pitz Dániel
A rendkívül magas infláció a balatoni lángosozókat is elérte. A G7 összegyűjtötte, mennyivel emelkedtek az árak egy év alatt a büfékben.

Hamarosan indul a nyári szezon a Balatonnál, ami abból is látszik, hogy rendkívül gyorsan fogynak a szálláshelyek. A vendéglátóhelyek is elkezdek felkészülni a nyári hónapokra és egyre többen nyitnak ki a téli pihenő után. A G7 az online elérhető étlapok alapján összehasonlította, hogy egy év alatt mennyivel emelkedett az egyik legnépszerűbb strandételnek, a lángosnak az ára.

Nyitnak a balatoni büfések
Fotó: Getty Images

Nehéz helyzetben a vendéglátósok

Rendkívüli mértékben megemelkedtek a vendéglátósok költségei, hiszen őket nem érinti a rezsicsökkentés és piaci áron kell szerződniük a különböző energiaszolgáltatókkal.

Többen arról számoltak be, hogy a villanyért háromszor, a gázért pedig kétszer annyit kell fizetni, mint egy évvel korábban.

De az alapanyagok árai is nagy mértékben emelkedtek. Az egyik balatoni vendéglátós a lapnak elmondta, hogy a közeli nagykereskedőnél 30 százalékos áremelés volt tavalyhoz képest és muszáj lesz ehhez igazítani idén az áraikat.

Ha a trappista sajt és a tejföl árát nézzük, azok kiskereskedelmi árak a kétszeresére emelkedtek egyetlen év alatt. Jelenleg a kisebb büféknél még hatósági árakon tudja beszerezni például az étolajat és a lisztet, de ha ezt a lehetőséget megszüntetik, az további áremelkedéshez vezethet.

Ennyivel lesz drágább idén a lángos

Az egyik legolcsóbb hely, a badacsonyi hajóállomás környékén működő Badacsony Bisztró márciusban ismét megnyitott. A G7 összegzése szerint tavaly itt volt a legolcsóbb a sima lángos, amit 650 forintért lehetett megvenni.

A sima lángos ára idén már 950 forint, azaz 46 százalékkal emelkedett az ára. A sajtos 990 forint helyett 1350 forintba kerül, azaz 36 százalékkal, míg a sajtos-tejfölös lángos 1250 forintról 1550 forintra emelkedett, ami így 24 százalékkal lett drágább.

A folyamatosan változó árak miatt a hely tulajdonosa még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a nyári szezonig további 10 százalékkal emelkednek az árak.

Egy keszthelyi retró lángosozó május elején tervez kinyitni és jelenlegi elképzelése szerint a sima lángos árát a tavalyi 700 forintról 900 forintra emeli, a sajtos-tejfölösét pedig 1500 forintról nagyjából 1900 forintra. Hasonló, 20-30 százalékos áremelést tart elképzelhetőnek egy balatonlellei lángosos is.

Alsóörsön, egy megnyitott büfében viszont a tavalyihoz hasonlóan idén is 1000 forint a sima lángos. A sajtos-tejfölös ára viszont 1500 forintról 1700 forintra emelkedett.