Kevés a víz a Balatonban: veszélyben a strandszezon?

Startlap Utazás
Valószínűleg az sem tett túl jót a vízállásnak, hogy országos szinten is hónapokon keresztül volt aszály Magyarországon. Bár az áprilisi esőzések is legfeljebb két centivel növelték a víz szintjét a magyar tengeren.

Mintegy 12 centiméterrel kevesebb a Balaton vízállása az ilyenkor megszokottnál – írja az atv.huAzért lenne fontos a vízszint maximumát már tavasszal elérni, hogy elegendő legyen a vízmélység a hajózáshoz és a strandoláshoz is.

Az áprilisban eddig hullott eső nagyjából 2 centivel emelte meg a Balaton szintjét, így az átlagosan 103 centiméter körül mozog jelenleg. A szakemberek ráadásul úgy vélik, ez az év nem fog bővelkedni a csapadékban. 

Májer József biológus professzor az ATV Híradójában arról beszélt, hogy az alacsony állásnál kisebb a légnyomás, ilyenkor az iszapban levő gázok (kénhidrogén, ammónia) sokkal gyorsabban felszabadulnak, mivel az iszap is jóval melegebb, és a lebomlási folyamatok is gyorsabbak. Ezek együttesen pedig könnyen halpusztuláshoz vezethetnek. 

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az alacsony vízállás természetesen a vitorlás turizmusnak sem jó. Búzás Attila, a Yachtclub Keszthely edzője szerint fontos lenne, hogy meginduljon a rendszeres vízkotrás, mederkarbantartás, ami jót tenne a Balaton mocsarasodása ellen.