Világ 2019. augusztus 15.

Az UFO-k nyomában: van értelme turistáskodni az 51-es körzetben?

Marci Világ 2019. augusztus 15.
Az eredetileg viccnek szánt kezdeményezés azóta annyi ember fantáziáját mozgatta meg, hogy érdemes körbejárnunk, mit is lehet ott találni, ha rászánnánk magunkat az odautazásra. Persze egy titkos katonai bázis megtámadását, annak fokozottan egészségkárosító következményei miatt nem tanácsoljuk senkinek.

Nem sokkal a vicces felhívás megjelenése után már vagy egymillióan jelezték, hogy részt vennének az 51-es körzet néven elhíresült, az amerikai kormány szerint kísérleti légibázisként funkcionáló, míg a konteóhívők szerint a földönkívüli élet bizonyítékait őrző katonai támaszpont elleni rohamban. Ameddig ez megmarad a poénkodás szintjén, addig nincs is komoly baj vele, viszont ha már szóba került, nézzük meg, hogy van-e értelme egyáltalán odamenni.

Mit lehet ott csinálni?

Az 51-es körzet Nevadában található, északra Las Vegastól, a sivatag szívében, nem messze az Alamo nevet viselő településtől.

Maga a katonai bázis annyira nem érdekes, mivel úgysem fognak oda senkit beengedni, a belógásnak pedig a puszta gondolatától is a leghatározottabban óvnánk mindenkit.

Több értelme van megnézni, hogy mihez lehet kezdeni a környéken?

 

Először becsekkolunk a többszörösen szóvicckárosult, egyébként a Függetlenség napjában is szereplő Little A’Le’Inn-be, ami a pusztai, két partvidék között elnyúló amerikai átlaghoz mérten egy közepesen lepukkant motel és étterem, amelynek szinte minden négyzetcentiméterén valamilyen UFO-jellegű dologgal találkozhatunk, ebbe beleértve a helyen felszolgált hamburgert is, amiről szemrebbenés nélkül elhinnénk, hogy földönkívüli karajból készült.

Alapvetően ne egy hatalmas hodályt képzeljünk el, így talán ebből a szempontból is okosabban tesszük, ha nem a meghirdetett roham időpontjában (szeptember 19-20) próbálkozunk ott szállást szerezni.

Little A’Le’Inn (Forrás: iStock)

Ha a szállás megvan, érdemes felfedezni a környező vidéket. Ugyan a motel személyzete kimondottan segítőkész a kérdésben, még egy listát is összeállítottak az elérhető látnivalókról, azért ne készüljünk hatalmas látványorgiára, elvégre mégiscsak a sivatag közepén vagyunk. Ez persze jelenthet jót is, hiszen ha viszünk magunkkal csillagvizsgáló eszközöket, akkor nagyon jó helyen leszünk az éjszakai égbolt tanulmányozásához, mivel fényszennyezettség gyakorlatilag alig lesz a környéken. Bár ezért viszonylag fölösleges elmennünk az 51-es körzetig.

 

Különböző fotóapparátusokkal is felszerelhetjük magunkat, mivel a kilátás valóban elsőrangú és ennek folyományaképpen remek sivatagi fotókkal gazdagíthatjuk az utazós képtárunkat.

Megtekinthetjük a Quinn Canyont, ami a több államot is érintő Nagy-medencéhez tartozik és arról híres, hogy itt nő egyedül a világon a rózsafélék családjába tartozó Potentilla johnstonii.

Ami azonban a környéken talán a legérdekesebb felfedezni való, az a mára szellemvárossá vált Tempiute, ahol a 19. században még ezüstöt, később pedig volfrámot bányásztak, majd ez utóbbi világpiaci árának megzuhanását követően az 1950-es évek második felében elnéptelenedett.

A másik érdekességet a Project Faultless szállíthatja, ami az USA egyik kísérleti nukleáris robbantása volt az 50-es években. A zóna teljes biztonsággal látogatható, mivel a bombatesztet a föld alatt kb. 100 méterrel hajtották végre, és amíg a lelkes érdeklődők nem kezdenek neki gödröket ásni a sivatagba, addig komoly veszélynek nem lesznek kitéve.

Autós kalandtúra is van hozzá

Emellett még szerveznek hivatalos 51-es körzet túrát is, ám mielőtt még nagyon megörülnénk, még ennek keretében sem tehetjük be a lábunkat a bázisra, ehelyett inkább az indiánok által állítólagosan hátrahagyott, földönkívüli élet jeleire utaló sziklarajzokat tekinthetünk meg.

Ezt követően megszemlélhetjük a rejtélyes kiszáradt tavat, ami fölött a legtöbb UFO-t szokták észlelni, majd a túrának természetesen részét képezi ez ebéd és szuvenírvásárlás a Little A’Le’Inn-ben, utána pedig még el lehet menni és megnézni és befotózni a „ne gyere közelebb, mert megbírságolunk és lecsukunk” felütéssel indító figyelmeztető táblákat a bázis környékén.

51-es körzet (Forrás: iStock)

  

Ami még egy viszonylag népszerű elfoglaltság arrafelé az az egész világon játszható geocaching, vagy szép magyarosan geoládázás, ez megint csak egy olyan dolog, amiért nem feltétlenül fontos a nevadai sivatagig menni.

UFO-t tessék!

Amennyiben viszont a szuvenírzsákmányolás lebegne főcélként a szemeink előtt, akkor engedjük is el a Little A’Le’Inn-t, és csapassunk át egyből a tutiba, az onnan nem messze található Alien Research Centerbe, ahol természetesen az ég adta egy világon nem kutatnak semmit, maximum a vásárlási preferenciáinkat, mivel egy szépen megtermett szuvenírboltról van szó. Az ARC-t már meglehetősen messziről ki lehet szúrni, köszönhető ez elsősorban a helyiek által csak Frednek nevezett nagydarab idegen szobornak. Itt aztán, ami témába vágó apróságot nem találunk meg, kezdve a kulcstartó, felvarró matrica halmaztól a zokni-póló-bögre vonalig, az nincs is. Tematikáját tekintve is sokszínű, a sima mezei zöld ufócskáktól az X-akták repicuccain át egészen a Star Warsig terjed. Ha pedig alaposan kiköltekeztük magunkat és feltankoltunk a világ összes földönkívüli életre utaló apróságából, nem marad más dolgunk, mint képletesen szólva venni a kalapunkat és magunk mögött hagyni az 51-es körzetet.

Az Alien Research Center és Fred (Forrás: iStock)

Inkább menj Roswellbe!

Ha összegezni akarunk, akkor az 51-es körzet önmagában nem egy túl nagy szám, egyáltalán nem ajánlanánk, hogy csakis emiatt utazzon az ember az Egyesült Államokba, ám ha már Las Vegasban járunk és unjuk a nyüzsit meg a kaszinókat, akkor egy kirándulást végül is megérhet. Főleg, ha vonzódunk a semmi közepén életérzéshez, mert arra tényleg tökéletes választás. Azonban ha UFO-hívők vagyunk és csak az idegenek iránti rajongás vezet minket, sokkal több értelme lesz akkor a július 4-i hagyományos hosszú hétvégén ellátogatni az Új-Mexikói Roswellbe. Itt tartják ugyanis éves rendszerességgel az UFO-fesztivált, ami érdekes hibridje a cosplaynek és egy jobban sikerült falunapnak. Elvégre azt remélem senki sem gondolta komolyan, hogy ebből a sztoriból többet ki lehet hozni annál, minthogy a nap végén közepesen beütve, alufóliasisakban dülöngélünk valami countrybanda koncertjére.

Keresés az oldalon