Teljesen autómentes lehet a belváros Birminghamben

Balázs
A közép-angliai Birminghamnek elege lett a szmogból, az araszoló autókból, az élhetetlen belvárosból. Az iparváros a belga Gent városának projektjéből kiindulva hamarosan autómentessé teszi a belső kerületeket. Ezzel párhuzamosan számos parkolóházat lebontanak, a helyükre pedig lakások ezreit húzzák fel.

Birmingham egy belga város, Gent útjára lép – már ami a közlekedés átszabását illeti. A közép-angliai iparváros hatalmas, ám szükséges vállalkozásba fog: a tervek szerint kitiltja az autókat a város belső kerületeiből.

Gent egy lendületes húzással 2017-ben döntött ugyanígy, s az eredmény átütő siker lett.

Gent egy év alatt lezavarta a projektet

A birminghami városvezetés azért szeretne új útra lépni, mert a városiak körében teljesen elharapódzott az autós közlekedés, ami nem csak dugókat okoz, akadályozza a belváros fejlődését és rendkívüli módon növeli a szén-dioxid kibocsátást.

Az autóval megtett utak mintegy negyede másfél kilométernél rövidebb, ami azt jelenti, hogy szinte a boltba is kocsival ugranak le a helyiek.

Gentben is súlyos problémát jelentett pár éve a belvárosi forgalom, mára viszont az összes megtett utat tekintve az autós utazások 55 százalékról 27-re csökkentek. Az addig kipufogógáztól bűzlő utcákat gyalogosok, kerékpárosok lepték el, ami a turizmusra is jelentős hatással volt.

Számtalan bolt, étterem, bár nyitott meg az autómentes körzetekben, fellendült a kiskereskedelem. A kerékpározók közlekedőkön belüli arányát 22-ről 35 százalékra szerették volna növelni 2030-ra. A célszámot egy év alatt, 2017-re sikerült elérni.

Birmingham (Forrás: iStock)

Parkolóházak mennek, lakások jönnek

Gentnek az autómentesítő program mintegy 4 millió eurójába fájt. Ha azt vesszük, hogy egy kilométernyi autópályát 25-30 millió euróból tudnak felépíteni arrafelé, akkor a környezetvédelmi hozadékon túl még üzletnek se utolsó. Birmingham kifejezett szándéka az autómentesítő projekt részeként, hogy a kocsi forgalom csökkentésével párhuzamosan számos parkolóházat, parkolót megszüntet. A helyükre az önkormányzat mintegy 12800 lakást tervez felhúzni.

 

(Via)