Világ 2021. február 01.

Ausztriában enyhítenek a korlátozásokon

Szloboda Csaba Világ 2021. február 01.
Ausztriában február 8-tól enyhítenek a koronavírus-járvány nyomán bevezetett szigorításokon - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn. Szigorítják ugyanakkor a határellenőrzéseket.

Szigorú egészségügyi óvintézkedések mellett újranyithanak az iskolák, továbbá a többi között a nem alapvető cikkeket árusító üzletek is a szomszédban.

Az iskolai oktatás alapja a teszt lesz 

A tantermi oktatásban csak negatív koronavírus teszttel vehetnek részt a diákok, akik ilyen teszttel nem rendelkeznek, azok online formában folytatják tanulmányaikat. Az általános iskolák tanulói hétfőtől péntekig a tantermi oktatásban vesznek részt, és minden héten két teszt kötelező. 

Koronavírus szúrést végeznek egy páciensen (Fotó: Getty Images).

A felső tagozatos diákokat két csoportra osztják, az első csoport a hét első két napján, a második a hét harmadik és negyedik napján vesz részt az iskolai oktatásban. Pénteken valamennyi felső tagozatos tanuló távoktatásban részesül. A teszt ugyancsak kötelező a bejáráshoz. A felső tagozatos diákoknak kötelező lesz az FFP2 maszkok viselete.

Még a múzeumok is kinyitnak

Az üzletekben vásárlóknak kötelező lesz FFP2 típusú egészségügyi védőmaszkot viselniük, illetve korlátozzák a helyiségekben egyszerre tartózkodók számát. Élelmiszer boltokban továbbra is biztosítani kell a vásárlónkénti 10 négyzetmétert, míg egyéb üzletekben a 20 négyzetmétert a távolságtartási szabályok betartása érdekében. A fodrászszalonok is újranyithatnak.

A páratlan Bécsi Szépművészeti Műzeum (Fotó: Getty Images).

Az ilyen jellegű szolgáltatásokat igénybe vevők esetében azonban kötelező lesz két napnál nem régebbi negatív koronavírusteszt felmutatása. A múzeumok is ismét fogadhatnak látogatókat.

Komoly büntetések jöhetnek

Fennmarad az éjszakai kijárási tilalom este nyolc és reggel hat óra között. Jelentősen megemelik a járványügyi szabályok megsértéséért járó büntetéseket. Kurz egyben bejelentette, hogy jelentősen megszigorítják a határ-ellenőrzéseket megelőzve a koronavírus mutációinak elterjedését az országban. A részleteket kedden teszik közzé.

Még mindig nagy a kockázat

Az osztrák kancellár figyelmeztetett, hogy az enyhítéseket senki se értelmezze úgy, hogy elmúlt a veszély. Mint mondta, a fertőzésszámok ismételt növekedése esetén visszaállítják a korlátozásokat.

A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint Ausztriában eddig 415 522 koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, akik közül 7778-an hunytak el a betegség következtében.

Keresés az oldalon