Világ 2021. május 18.

A kínai Sinopharm-vakcinát is elfogadja Ausztria

Fatima Világ 2021. május 18.
Szerdától új beutazási szabályok lépnek életbe nyugati szomszédunknál.

Eddig arról szóltak a hírek, hogy – Németország és Olaszország mellett – Ausztriában sem fogadják el a keleti vakcinákat. Szerdától azonban új beutazási szabályok lépnek életbe az osztrákoknál: aki tudja bizonyítani, hogy átesett a betegségen, vagy be van oltva, illetve negatív tesztet tud felmutatni, annak nem kell karanténba vonulnia, ráadásul a nyugati vakcinák mellett immár a kínai Sinopharmot is elfogadják. Az azonban továbbra is áll, hogy akik Szputnyit V-t kaptak, azonak még mindig szükséges a 24 óránál nem régebbi, negatív teszt. Arról nem tudni, hogy a Sinopharm-oltásra jár-e osztrák Zöld Kártya is, amellyel például kávéházba, étterembe, szállodába, uszodába lehet menni – írja a Pénzcentrum.

Miért fogadják el?

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) által elfogadott vakcinák mellett azokat az oltóanyagokat is elfogadják, amelyek a WHO-tól kapták meg a jóváhagyást – így eshet meg az, hogy akik Sinopharm-vakcinát kaptak, minden gond nélkül beléphetnek Ausztria területére. Mindeközben a Szputnyik V oltóanyag még nem ment át sem az EMA, sem a WHO ellenőrzésén, emiatt az továbbra sem elfogadott.

Illusztráció: Getty Images

Az egészségügyi miniszter, Wolfgang Mückstein a Kurier szerint hozzátette azt is, hogy a magas fertőzöttségű országokból érkezőknek továbbra is karanténba kell menniük, hogy megakadályozzák a különféle variánsok terjedését.

Ami a magyarokat illeti: nem kell karanténba vonulnia annak, aki be van oltva – kivéve, ha az oltóanyag a Szputnyik V volt -, átesett a betegségen, vagy 24 óránál nem régebbi negatív tesztet tud bemutatni.

Az is kiderült, hogy a határon német vagy angol nyelvű oltási dokumentumot kell bemutatni, a gyógyultaknak pedig erről olyan orvosi igazolás szükséges (szintén angol vagy német nyelven), ami 6 hónapnál nem régebbi.

Az továbbra is kérdéses, hogy a kinti védettségi igazolvány igénylésekor is elfogadják-e a Sinopharmot. Az eddigi információk szerint csak az Európai Unióban jóváhagyott vakcinákat fogadják el az osztrák Zöld Kártyához, amellyel kávéházba, étterembe, szállodába vagy uszodába lehet majd menni. Azoknak, akiket külföldön oltottak be, keleti vakcinákkal, továbbra is negatív tesztet kell bemutatniuk, ha a fenti helyek valamelyikére akarnak menni az országban.

Keresés az oldalon